Älskade hund! av Michele Hanson

Författare: Michele Hanson
Originaltitel: Absolutely Barking
Översättare: Peter Landelius
Förlag: Lind & Co (2013)
Antal sidor: 285 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Älskade hund! är en humoristisk skildring av hur det är att leva med hund, en varelse fylld av oändlig kärlek som aldrig kommer att anklaga dig för att ha förstört dess liv när den blir vuxen. Michele Hanson lever tillsammans med sina två boxertikar. De fyller hennes vardagar med mening, men också bekymmer och oro. Med humor, uppriktighet och självironi berättar hon om sitt hundliv.

Älskade hund! var en av de böcker jag räddade ur morfars flyttrensning och tömning av huset inför att han skulle flytta in på äldreboende. Det var en av min mormors böcker och jag minns att hon tyckte mycket om den, att hon sa till mig ”Cassie, det här är en underbar bok som du måste läsa.” Och jag förstår att mormor tyckte om den, då hon och Michele Hanson var rätt lika som hundägare. Mormor hade en Parsons Russeltik som var jättemysig att ha att göra med inomhus, men mindre trevlig utomhus. Trots alla hundar hon bet envisades mormor med att hon skulle fortsätta hälsa på andra hundar. Lite som att Hanson envisas med att hennes hundar, med munkorg visserligen, ska vara lösa fastän de regelbundet ger sig iväg för att leta rätt på en hund att ge sig på. Så, själv blir jag mest förskräckt.

Jag har lite av en hatkärlek till Älskade hund! Samtidigt som den verkligen genomsyras av värme, kärlek till hundar och humor, så är den också fylld av okunskap. Ibland farlig sådan. Hanson delger recept på godsaker man själv kan laga till sin hund och jag slog en hand över ögonen, med ett kvävt ”herregud”, när jag läste det första receptet. Många av recepten innehåller vitlök, som är särskilt giftig för hundar och kan leda till hemolytisk anemi. Det är kanske inte så konstigt att Hansons hundar hade problem med återkommande kräkningar och diarréer.

Samtidigt sätter Hanson huvudet på spiken i sin skildring av hundvärlden i Älskade hund! Det finns många knasiga människor, många knasiga idéer, men också mycket kärlek och klokskap. Har du väl skaffat hund är det svårt att låta bli att bli fast i den här världen. Hon skildrar glädjen i hundägandet, samtidigt med bekymren och oron som kantar vägen för en hundägare. Hon skriver också om svårare ämnen som rasstandarder som faktiskt förstör hundars liv (både genom att ge dem hälsoproblem och stympa deras förmåga till hundkommunikation) eller varför folk envisas med att kupera hundars svansar.

Älskade hund! är speciell på det viset att den är både charmig och driver mig till vansinne på en och samma gång.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Älskade hund! av Michele Hanson

  1. Mona (Joelinda) skriver:

    Oj, den där lät faktiskt inget vidare… Det måste ju finnas andra böcker om älskade hundar OCH knäppa hundmänniskor, där man har en lite mer nykter och vetenskaplig syn på att ha hund. Jag har läst så många hundböcker och de skiftar verkligen i kvalitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.