Horn av Joe Hill

Omslagsbild Horn av Joe Hill

Författare: Joe Hill
Originaltitel: Horns
Översättare: Gabriel Setterborg
Förlag: Norstedts (2011)
Antal sidor: 436 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Ignatius ”Ig” Perrish har blivit en paria i sin hemstad. Hans flickvän Merrin hittades brutalt våldtagen och mördad för ett år sedan, och även om ingen kan bevisa att Ig var gärningsmannen kan heller ingen bevisa hans oskuld. I det lilla samhället Gideon i New Hampshire står det klart i allmänhetens ögon vem som är den skyldige. En morgon vaknar Ig upp med en brutal baksmälla och kan inte riktigt minnas vad som hände kvällen innan. När han ser sig själv i spegeln den morgonen tror han att hans omtöcknade sinne spelar honom ett spratt: i pannan har två horn börjat växa fram. Hornen har en märklig förmåga: ingen tycks riktigt se dem, men de får alla han möter att säga sitt hjärtas mening – och de avslöjar ofta de mest överraskande fula och smärtsamma saker. Kanske kan dessa sanningar också leda till det monster som är Merrins mördare.

Horn är Joe Hills andra roman och vilken roman det är sedan. Redan från första sidan står det klart att det här kommer vara en bok jag kommer att tycka mycket om. Jag snärjs in i Igs trasiga inre från första start. Ju mer som avslöjas kring hans märkliga förmåga desto mörkare blir allting. Att kunna få alla att bekänna sin mörkaste hemligheter är en superförmåga som ingen skulle vilja ha. Det blottar just hur illa omtyckt Ig är och att väldigt få personer tror att han är oskyldig.

Inledningsvis tycker jag att Horn kanske är något seg, men senare kommer den upp rejält i fart. Vi får se hur Merrin och Ig möttes, och senare hur Ig alltmer förvandlas från en vanlig, hygglig kille till något som liknar djävulen. Mer av en antihjälte än ondskan personifierad. Ondskan personifierad är istället Merrins verkliga mördare, en person som lyckats dölja sitt sanna jag i alla dessa år. En riktigt obehaglig filur.

Horn är en mörk, stämningsfull fantasyroman om den första stora kärleken och vad som händer när alla drömmar och förhoppningar plötsligt går i kras av ett brutalt våldsdåd.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Horn av Joe Hill

  1. Pingback: Månadsrapport: November 2020 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.