Skapare: Bryan Fuller och Michael Green Skådespelare: Ricky Whittle, Emily Browning, Crispin Glover Produktionsår: 2017 Säsong: 1 Antal avsnitt: 8 Längd: 400 minuter Exempel på var den kan köpas i olika format Bluray | CDON, Discshop DVD | CDON, Discshop
Shadow Moon har bara några dagar kvar att avtjäna av sitt straff när han släpps från fängelset. Hans fru och bästa vän har dött i en bilolycka. På flyget hem möter han den mystiske bedragaren Mr Wednesday, en man som är fast besluten att Shadow ska arbeta för honom. Innan han vet ordet av är han indragen i en värld som befolkas av gamla och nya gudar där allt som spelar roll är huruvida människor tror på dem eller inte. Kampen mellan det gamla och det nya är ofta förvirrande och oerhört blodig.
Boken American Gods är inte min favorit bland det som Neil Gaiman har skrivit, men jag hörde så mycket gott om tv-serien att jag ville ge den en chans. Det ska ni också göra. Det här är nämligen lysande, hör ni.
Egentligen känns det som om jag inte borde gilla American Gods fullt så mycket som jag gör. Det är mycket våld och mycket sex. Första gången du ser en kvinnas vagina sluka en man så är det lite obehagligt, men när det sker några gånger till så börjar det övergå i det nästan löjeväckande som jag misstänker inte är riktigt avsiktligt. Annars finns det en balans mellan humor och passion, våld och sex, som är tilldragande.
Visuellt är American Gods slående. Det är en riktigt snygg produktion som bygger på kontraster. Mörka, regndränkta scener som bryts av med glimmer av rött i form av blod eller eld. Benträdgårdar, ansiktslösa skurkar, bisonoxar med flammande ögon, en pastellfärgad drömträdgård tillägnad vårdagjämningens gudinna… allt bygger och leker med kontraster på ett oerhört snyggt vis.
Denna filmatisering tar också vara på premissen för American Gods på ett genialiskt vis: USA är egentligen en smältdegel av olika kulturer. Alla invandrare tog med sig sina gudar och gudar behöver tro för att överleva. Vad händer med de gamla gudarna när folk slutar tro? När de vänder sig till nya gudar? Dessa frågor förvaltar tv-serien väl och driver handlingen framåt. Men min absoluta favoritgrej med American Gods? Hur många avsnitt inleds med en kort berättelse om hur gudarna kom till USA. Den bästa är kanske den om slavarna som i desperation vänder sig till Anansi, en trickstergud, om räddning, men en gud som berättar inte bara om det elände som väntar dem i det nya landet utan det som även komma skall för deras efterlevande. Mr Nancy, som han senare också kallas, berättar också om Bilquis öde på ett sätt som ger mig rysningar.
Skådespelarmässigt är American Gods fylld till bredden med talanger. Ricky Whittle som Shadow är kanske det svagaste kortet, men det vägs upp av alla briljanta gästskådespelare. Särskilt måste jag ta av mig hatten inför Gillian Anderson, som spelar den nya guden Media. En roll som ger henne chansen att vara David Bowie, Marilyn Monroe och Lucille Ball och verkligen briljera.
Jag drog igenom American Gods på en vecka och känner att det kommer att bli tungt att vänta på andra säsongen. Denna serie rekommenderas i högsta grad!
Ja, inledningen med Anansi på slavskeppet är helt makalös! Har dock inte sett färdigt serien, har tre avsnitt kvar tror jag.
Tyckte den tappade lite fart fram emot slutet, men de sista avsnitten var riktigt bra 🙂
Har inte sett serien och inte heller läst boken. Men boken finns bland mina olästa, så det händer någon gång 🙂
Jag tyckte bättre om tv-serien än boken, men jag ska nog ta och läsa om boken framöver och se om jag har ändrat åsikt 🙂