Livet enligt Fikry av Gabrielle Zevin

Författare: Gabrielle Zevin
Originaltitel: The Storied Life of A. J. Fikry
Översättning: Marianne Mattsson
Förlag: Forum (2015)
Antal sidor: 268 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

A. J. Fikrys gravida hustru dör i en bilolycka och livet slås i spillror. Ensam står han kvar med bokhandeln som de drev tillsammans. Nästa bakslag blir när någon stjäl hans mest värdefulla bok, en sällsynt originalutgåva av Edgar Allan Poes diktsamling ”Tamerlane.” Egentligen bryr han sig inte om förlusten, inte ens böckerna ger honom någon glädje längre och han isolerar sig alltmer på ön där han bor. Men så får han en dag en udda leverans som på nytt vänder upp och ned på tillvaron. Att han håller på att förändras undgår ingen. Särskilt inte Amelia, som regelbundet besöker ön för att sälja honom böcker. Det är uppenbart för alla att hans liv har fått en ny mening.

Jag har hört mycket gott om Livet enligt Fikry. På pappret låter det ju lite som en boknörds våta dröm: en bok om en bokhandlare och hans kärlek till litteraturen. Den engelska titeln (The Storied Life of A. J. Fikry) befäster ju litteraturens betydelse ännu mer. Samtidigt har jag varit lite vaksam. En vresig man vars liv förändras av att det kommer ett litet barn in i bilden, hur bra kan det vara? Egentligen?

Riktigt bra, visar det sig. Livet enligt Fikry är en sådan där feelgoodbok som fångar mig från första till sista sidan, och gör att jag egentligen läser alldeles för fort. Jag skulle vilja läsa lite långsammare för att dra ut på njutningen. För det är verkligen en sann njutning. Det är böcker, en underbart skildrad framväxande familj och små novelltips som Fikry skriver till sin dotter. Dessa tips är intressanta i sig, men verkar också som ett slags antydan om vad som komma skall.

Livet enligt Fikry får mitt bokälskarhjärta att slå lite snabbare, lite hårdare. Fikry har bestämda åsikter om litteratur och det är inte alltid jag som läsare håller med honom, men den där passionen går inte att förneka. Eller leva sig med i. Trots att berättarperspektivet i boken är lätt distanserat så tar karaktärerna och nästlar in sig i mitt hjärta. Bygger sig ett litet mysigt bo.

Länge känner jag att Livet enligt Fikry egentligen är en fullpoängare. Jag vill sätta det på den. Men. Men, det gick inte. Varför? Därför att även om det är en underbart varm och charmig läsupplevelse så rör den mig ändå inte på djupet. Det finns sorgliga partier som borde krossa mig om det här vore en fullpoängare. Nu gör de inte det och jag blir inte helt känslomässigt engagerad.

Livet enligt Fikry är på många sätt boknördens våta dröm och en riktigt varm och charmig historia.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Livet enligt Fikry av Gabrielle Zevin

 1. en bok som väntar i min bokhylla

 2. Lena skriver:

  Är väldigt nyfiken på denna.

 3. Monika skriver:

  OK, då får jag nog ta och läsa den snart 🙂

 4. Lottens bokblogg skriver:

  Den här boken har jag varit nyfiken på länge men glömmer bort den. Borde nog åtgärda det…

 5. Pingback: Månadsrapport: Augusti 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.