Arkiv X I Want to Believe

Originaltitel: The X-Files I 
Want to Believe
Regissör: Chris Carter
Manus: Chris Carter och Frank 
Spotnitz
Skådespelare: David Duchovny, 
Gillian Anderson
Produktionsår: 2008
Längd: 104 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika
format
DVD | CDON, Discshop

Mulder och Scully har sedan flera år tillbaka lämnat livet som FBI-agenter. Scully arbetar som kirurg på ett katolskt sjukhus. Det är också där FBI finner henne när de försöker lokalisera Mulder. En FBI-agent har försvunnit och en tidigare katolsk präst, fader Joe, påstår att han har haft syner som visat honom försvinnandet. Mulder och Scully dras motvilligt tillbaka in i sin tidigare värld, där allt inte är vad det tycks vara. När ytterligare en kvinna försvinner måste de kämpa mot klockan för att hitta henne innan hon går ett obeskrivligt fasansfullt öde till mötes.

Efter den besvikelse som föregående Arkiv X-film var hade jag lågt ställda förväntningar på Arkiv X I Want to Believe. Men tji fick jag, då det här är riktigt bra. Det känns som ett av de bättre avsnitten av tv-serien där Mulder och Scully ställs inför ett övernaturligt mysterium med roten i vetenskapen. Deras skilda synsätt ställs i kollisionskurs: Mulders vilja att tro mot Scullys vetenskapliga skepsis och tvivel. Utöver mysteriet ställs också Scully inför ett etiskt dilemma inom sitt yrke och sin ovilja att dras tillbaka in i mörkret tillsammans med Mulder.

Arkiv X I Want to Believe är oerhört suggestiv, i såväl foto som musikval. Den är mer skräckbetonad än den andra filmen och bygger obehagligt upp stämningen. Det finns mer för både David Duchovny och Gillian Andersson att göra skådespelarmässigt i denna film. Särskilt Andersson briljerar i denna film. Lägg därtill att den bygger upp relationen mellan Scully och Mulder på ett ömsint vis så är det självklart att jag smälter. Även om Mitch Pileggi inte är med så mycket i filmen, så bygger även han vidare på relationen till Mulder på ett oerhört fint vis.

Arkiv X I Want to Believe är en suggestiv skräckfilm som bygger vidare på karaktärerna och deras relationer på ett sätt som värmer mitt fandomhjärta.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Arkiv X I Want to Believe

  1. Monika skriver:

    Jag tror den här är med i boxen jag köpte med Arkiv X. Har till min stora sorg och förvåning inte börjat titta på dem än 😮

  2. Pingback: Månadsbokslut: Mars 2018 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.