Att de i tid må väckas av Frida Arwen Rosesund

att de i tid må väckas

Betyg: ☆☆
Författare: Frida Arwen Rosesund
Förlag: Mörkersdottirs förlag (2013)
Antal sidor: 263 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Exempel på var den kan köpas
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Handling

Hilda är gravid och flyr sitt hem för att undvika att hennes far får vetskap om detta. Under flykten når hon utkanten av en by där två tvillingar bor, som välkomnar henne in i sitt hem. Trots att de tar hand om henne, blir hon skrämd av deras märkliga beteende. Ungefär samtidigt förlorar Johanna sin man i en gruvolycka. Kanske är det straff för att hon åtrår en annan man. Vännen Sofia flyttar in och en tid senare tar de tillsammans hand om en flicka som sägs ha fött ett odjur. En predikant med fru i släptåg dyker upp i byn och Johanna dras sakta in i den sektlika sammanslutningen kring dem. Vad är det egentligen som lurar i skogarna och vattnet? Är odjuret i själva verket Djävulen som har kommit till bygden?

Kommentarer

Frida Arwen Rosesund och hennes förlag dyker upp på bloggar titt som tätt. Detta gjorde mig väldigt nyfiken och när Swedish Zombie lottade ut ett exemplar av Att de i tid må väckas ville jag givetvis vara med. Jag vann och fick då chansen att läsa denna.

Inledningsvis hade jag väldigt svårt att komma in i boken. Den blev liggande ett tag till förmån för andra böcker. Men till sist tog jag tag i den och kom in i den. Kom verkligen in i den. Till den grad att jag inte ville lägga boken ifrån mig. Det var verkligen sugande otäckt och obehagligt.

Jag tycker om språket som hon använder. Det känns tidstypiskt och som om jag verkligen var där, på landsbygden under 40-talet. Även motiven med odjur som springer runt, kusliga tvillingar och väsen som lurar i vattnet får det att kännas som en äldre bok, vilket jag upplever som positivt. Ändå känns det som om Rosesund har tagit de gamla myterna och omtolkat dem.

Men så lägger jag ifrån mig den för dagen, och när jag ska fortsätta läsa varar magin bara i några sidor. Det kommer en vändning där det mesta av obehaget försvinner. Jag får svårt att koncentrera mig på berättelsen. Det känns som om denna del av historien inte hör samman med den tidigare. Tonen stämmer inte riktigt.

Jag har velat fram och tillbaka vad det gäller betyget på Att de i tid må väckas. Det finns en hel del som jag tycker om med boken som gör att det skulle kunna vara en trea och det var vad jag satte inledningsvis. Till sist sänkte jag därför att jag dels tappade intresse för berättelsen, dels kände att slutet inte riktigt passade i ton med resten av berättelsen. Det kändes lite påskyndat.

Att de i tid må väckas har sina stunder av riktigt obehaglig skräckberättelse, men jag blir besviken på slutet.

Andra som har bloggat om Att de i tid må väckas

Bokstävlarna; Eli läser och skriver; Fiktiviteter; Kreativituren; Steampunkaroo; Swedish Zombie

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Att de i tid må väckas av Frida Arwen Rosesund

  1. Pingback: Månadsrapport: Augusti 2013 - C.R.M. Nilsson

  2. Linda skriver:

    Det är så tråkigt att bli besviken på slutet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.