Avengers: Endgame

Omslagsbild Avengers: Endgame

Regissör: Anthony Russo och Joe Russo
Manus: Christopher Markus och Stephen McFeely
Skådespelare: Robert Downey Jr., Chris Evans, Scarlett Johansen, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Jeremy Renner
Produktionsår: 2019
Längd: 181 minuter

Efter att Thanos knäppte med fingrarna har halva mänskligheten raderats. Kvar finns överlevarna, de som famlar efter en mening när syskon, föräldrar, makar, vänner, försvunnit utan ett spår. Även the Avengers är vilse. Men så uppenbarar sig en chans. En chans att göra allt ogjort. Men det innebär att riskera allt, inklusive det ömtåliga som de alla har byggt upp under de år som har gått sedan Thanos vann.

Med tanke hur måttligt imponerad jag var av Avengers: Infinity War är jag överraskad hur passa mycket jag gillar Avengers: Endgame. Hela filmen börjar oerhört stark med att vi återser Clint Barton, Hawkeye, och hans familj i samma stund som Thanos knäpper med fingrar. Den plötsliga ödsligheten och Jeremy Renners sätt att porträttera Hawkeyes övergivenhet och tröstlöshet ger mig gåshud.

Skådespelarna har verkligen intensifierat spelet i Avengers: Endgame. Trots en del tveksamma beslut (jag sneglar lite mot Thor och Hulken), känns karaktärsutveckling logisk och porträtterar verkligen förödelsen efter Thanos. De är alla i visst mått traumatiserade, men hanterar det på olika vis. Hur de ska ställa allt till rätta tvingar dem att utmana sig själva och vad de tror på. Det leder till stora offer och jag gråter mer än en gång.

Men nästan tre timmar är för långt för en film att hålla kvalitet. De två första timmarna av Avengers: Endgame är riktigt bra, men så kommer de sista femtio minuterna. Thanos är en oerhört irriterande skurk, så jag blir inte direkt överlycklig över en slutkonfrontation med honom. För att inte nämna att man då väljer att ösa på med alla specialeffekter i en extravagant och rörig actionsekvens som gör att jag tappar intresset.

Avengers: Endgame börjar oerhört lovande med skickliga skådespelarinsatser, men den sista tredjedelen förstör mycket av helhetsintrycket.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Avengers: Endgame

  1. Pingback: Månadsrapport: November 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.