Benjamin Buttons otroliga liv

Bildkälla: Discshop.

Originaltitel: The Curious Case of 
Benjamin Button
Regissör: David Fincher
Manus: Eric Roth
Skådespelare: Brad Pitt, Cate Blanchett, 
Tilda Swinton, Julia Ormond
Produktionsår: 2008
Längd: 159 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika 
format
Bluray | Discshop
DVD | Discshop

Benjamin Button föds den dag som första världskriget tar slut. En bra dag att födas på, men när hans mor dör i barnsäng överger fadern snabbt det märkliga barnet. Spädbarnet ser nämligen ut att vara en åttiårig gubbe. Benjamin växer upp på ett ålderdomshem, under den kärleksfulla övervakningen av Queenie, och trots att han inte förväntas leva länge, så slår han alla odds. Där möter han Daisy, dotterdotter till en av de äldre som bor där. Deras liv blir sammanflätade när de långsamt, över livets gång, börjar mötas på vägen.

Benjamin Buttons otroliga liv är den där typen av filmatiseringen som i princip har noll gemensamt med källmaterialet. Som gör det obegripligt varför de har valt att skriva att den är baserad på en novell av Scott F. Fitzgerald när det enda de har gemensamt är att de handlar om en man som åldras baklänges. Medan novellen är skarpt satirisk och väcker många tolkningsmöjligheter är filmen ett långsamt drama där stort fokus läggs på kärlekshistorien mellan Daisy och Benjamin.

Handlingen i Benjamin Buttons otroliga liv har förflyttats från Baltimore till New Orleans. Allt börjar i nutid, medan orkanen Katrina hotar utanför, och en åldrande Daisy ligger döende på sjukhus. Hennes dotter läser Benjamins dagbok högt för henne och tar oss tillbaka i det förflutna. Berättandet blir långsamt, episodiskt, och ärligt talat bitvis riktigt, riktigt segt. Historien glider över i sentimentalitet på ett sätt som känns typiskt för amerikansk film. Det är meningen att det ska beröra, men lämnar mig kall.

Men det finns bitar som imponerar med Benjamin Buttons otroliga liv också. Fotot är mycket snyggt och likaså scenografin. Sminkavdelningen gör dessutom ett imponerande jobb när de förvandlar Brad Pitt från sig själv till åldring och sakta hur han blir yngre och yngre. Det är verkligen en prestation värdig en Oscar. Överlag är det hantverksmässigt en skickligt uppbyggd film, men just det gör att det kanske blir övertydligt vad den vill väcka för slags känslor hos tittaren.

Skådespelarna i Benjamin Buttons otroliga liv gör också ifrån sig ett bra jobb utifrån manuset. Tilda Swinton har en biroll som en tillknäppt, brittisk ambassadörshustru och hon gör det hela mycket bra. Likaså är både Brad Pitt och Cate Blanchett riktigt bra i sina huvudroller. På det hela en solid produktion, men jag upplever att den saknar hjärta.

Kanske skulle jag ha tyckte bättre om Benjamin Buttons otroliga liv om jag inte hade läst novellen, men i dagsläget finner jag den välan långsam och i det sentimentalaste laget.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Benjamin Buttons otroliga liv

  1. Pingback: Månadsrapport: Juni 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.