Bohemian Rhapsody

Omslagsbild Bohemian Rhapsody

Regissör: Bryan Singer
Manus: Justin Haythe och Anthony McCarten
Skådespelare: Rami Malek, Aidan Gillen, Mike Myers, Lucy Boynton, Gwilym Lee, Ben Hardy
Produktionsår: 2018
Längd: 129 minuter

Bohemian Rhapsody följer rockbandet Queens explosionsartade uppgång genom deras ikoniska låtar och revolutionerande sound, när bandet nästan splittras på grund av Freddy Mercuys urspårade livsstil och den triumfartade återföreningen under Live Aid då Mercury leder bandet i ett av de mäktigaste framträdandena i rockhistorien, samtidigt som han kämpar mot en livshotande sjukdom. Under tiden cementerar de arvet från ett band som fortsätter att inspirera outsiders, drömmare och musikälskare än idag. (Baksidestexten)

Den som vill ha dokumentärens strikta förhållning till fakta bör inte vända sig till Bohemian Rhapsody. Trots att filmen utger sig för att skildra Freddie Mercurys liv och Queens väg till framgång, så har den ett ganska flexibelt förhållande till sanningen. Bandet behövde, till exempel, aldrig sälja sin turnébuss för att ha råd med studiotid, då de hade turen att få den gratis. We Will Rock You skrevs i slutet av 70-talet, inte under 80-talet, som filmen försöker få det att framstå. Och Queen splittrades aldrig på grund av att Mercury fick ett solokontrakt. (Han var, för övrigt, inte den enda bandmedlemmen som gav sig på en solokarriär.) Många omskrivningar av historien är till för att skapa drama, som kanske är onödigt. Verkligheten kunde vara dramatisk nog.

Men för min del förstör inte den stundtals bristfälliga sanningshalten i Bohemian Rhapsody upplevelsen. Rami Malek gör en fantastisk rolltolkning som Freddie Mercury och är välförtjänt av sin Oscarsstatyett. Hans stjärnglans överskuggar resten av ensemblen, men det är skickliga skådespelarinsatser runt om. Men musiken, oh musiken, är nog det som stjäl mitt hjärta. För mig som älskar Queen är detta en upplevelse utöver det vanliga.

Bohemian Rhapsody må ha ett löst förhållande till fakta stundtals, men det är en oerhörd kärlekshyllning till bandet Queen och dess fantastiska sångare – som rycktes ifrån oss alldeles för tidigt.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Bohemian Rhapsody

  1. Lena skriver:

    Bohemian Rhapsody var en helt magisk film.

  2. Pingback: Rocketman - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.