Bokbloggsjerka: A rose by any other name…

Nu är även jag tillbaka i skolbänken och dagen efter min två första upprop av tre, känner jag mig lätt sliten. Jag kommer som sagt läsa tre kurser nu i höst: en på halvfart på distans, en på halvfart och en på kvartsfart. De två sista går på kvällstid och igår satt jag på universitet från klockan nio på morgonen till halv åtta på kvällen. Men det verkar vara väldigt givande kurser!

BokbloggsjerkaMen även om jag är trött så är det ju fredag! Och det innebär en ny jerkafråga och veckans fråga är definitivt lättare än föregående veckas. Den lyder: Låt oss återgå till ämnet karaktärer för en stund: Finns det någon karaktär som bär upp sitt namn exceptionellt bra?

Den första jag tänkte på var Remus Lupin. Remus och Romulus som diades av en varg, Lupin som troligen härrör från lupus för varg. Egentligen hade det inte kunnat bli mer uppenbart vad han är än om J. K. Rowling hade döpt honom till Werewolf McWerewolf.

När vi ändå är inne på Harry Potter, så måste ju Fenrir Greyback också anses vara ett väldigt passande namn… Överlag har väl i stort sett alla i böckerna rätt passande namn: ett ganska vanligt, alldagligt namn för Harry; en ond familj som heter Malfoy, det vill säga bad faith; Voldemort, flykt från döden…

Sedan tänkt jag på Light Yagami från mangan Death Note. Hans efternamn skrivs med tecknen för ”natt” och ”gud”, vilket känns väldigt passande.

Det är dessa jag kommer på så här på rak arm. I eftermiddag kommer jag garanterat ha kommit på fler.

 

Jag har just nu en frågestund på bloggen och det skulle göra mig jätteglad om ni ville ställa frågor till mig. Länk finns till höger.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

25 svar på Bokbloggsjerka: A rose by any other name…

 1. Mia Eggimann skriver:

  Harry Potter och karaktärerna i boken tänkte jag på också, men vad hette de.
  Tur att andra har bättre minne.
  Mia

 2. Sanna skriver:

  Det finns många blinkningar i Harry P! Men Voldemort måste jag erkänna att jag aldrig gjort den franska kopplingen till, tack för detta, det var en stor aha-upplevelse.

 3. Ewa K skriver:

  Kom också tidigt att tänka på karaktärerna i Harry Potter. De ger många aha-upplevelser. Tror inte att jag upptäckt alla än.

 4. Gia - Bokfrossa skriver:

  Harry Potter tänkte jag också på men måste också erkänna att jag aldrig gjort kopplingen med Voldemort så tack för det 🙂

 5. Susanne skriver:

  Fine exempel du gav! Jag passade på att skicka en fråga till din frågestund när jag ändå var här 🙂 /S.

 6. Lena skriver:

  Finns många trevliga namn i Harry Potter-böckerna!

 7. Kajsa skriver:

  Tänkte direkt också på Harry Potter-böckerna. Genomtänkta namn men ändå inte alltför uppenbara om man inte har väldig koll på latin och liknande. Ha en trevlig fredag!

 8. Lottens Bokblogg skriver:

  Harry Potter funderade jag också på, men eftersom jag läst dem på svenska så var jag inte säker på vad de hette i original. Men de är ju klockrena!

 9. 23minuter skriver:

  Remus Lupin är ju ett klockrent namn, det är ju väldigt tydligt om vem karaktären är 😉

 10. Hade också med Harry P i mitt svar, men har aldrig greppat Voldemort… (tack för upplysningen förresten). Gillar att Rowling har genomtänkta namn, utan att skriva dem på näsan.

 11. Monika skriver:

  Rowling är en mästare på att namnge sina karaktärer, åtminstone i Harry Potter som är det enda jag läst av henne. Än.

 12. Freja skriver:

  Väldigt bra exempel du har hittat! Jag läser ju mest socialrealistiska deckare, och där heter folk typ Sven Larsson, extremt intetsägande namn i jämförelse med de som du hittat, så jag får nog rota djupt innan jag hittar nått…

 13. Pingback: Topp tio mest minnesvärda bikaraktärer - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.