The Locked Room av Paul Auster

the locked room

Betyg: ☆☆☆
Författare: Paul Auster
Serie: The New York Trilogy, #3
Förlag: Penguin Classics (2006)
Antal sidor: Samlingsvolymen är 308 sidor.
Recensionsexemplar: Nej

Exempel på var den kan köpas i olika format
Samlingsvolym, alla tre böcker | AdlibrisBokusCDON

Handling

Huvudpersonen i The Locked Room är en författare som saknar förmågan att skriva fiktion. När hans barndomsvän Fanshaw försvinner, lämnar denne bakom sig en fru, ett barn och en otrolig samling av romaner, pjäser och dikter. Barndomsvännen luras in i det liv som Fanshaw har lämnat in bakom sig och blir så småningom besatt av mysteriet.

Kommentarer

The Locked Room är nog min favorit i trilogin och jag är glad att den avslutas så pass bra som den gör. Skrivandet hamnar åter i centrum med en person som är talangfull och kan skriva böcker som tar hem priser, och en annan som vill skriva, men som inte riktigt når fram, utan blir kritiker istället. Jag gillar spänningen som finns mellan de båda karaktärerna, trots att Fanshaw i stort sett befinner sig bakom kulisserna. Det känns som om det finns ett visst mått av avundsjuka från barndomsvännens sida, även om han beundrar Fanshaw.

Det är också i denna som säcken knyts ihop och böckerna visar att de hör ihop. Vi får veta vad som har hänt med Daniel Quinn från City of Glass och Blue från Ghosts nämns. Eftersom jag undrat över hur böckerna hängde ihop, fick jag ett visst mått av tillfredsställelse över att de knöts ihop i den avslutande delen.

De surrealistiska tonerna återkommer i denna. Likaså den där besattheten som varje huvudperson hittills har drabbats av. I denna blir det som en nedåtgående spiral medan han letar efter Fanshaw och riskerar att förlora allt. Det är nästan så att det är den här som är den mörkaste i trilogin, men det är ett mörker som kittlar. Jag gillar helt enkelt mörkret och surrealismen som finns i dessa böcker.

Även fast det här är den bok jag tycker bäst om, så är det också den bok där jag stör mig mest på hans platta kvinnoporträtt. De kvinnor som förekommer är utan undantag fruar och flickvänner. De har aldrig särskilt mycket personlighet, utan beskrivs mest utifrån vad de får huvudpersonen att känna, om det så bara är åtrå eller kärlek. Dessutom känns det som om de bara är något för huvudpersonen att vinna eller förlora.

Trots detta är The Locked Room är ett värdigt avslut på trilogin och min favorit bland de tre.

Andra böcker i serien

City of Glass (recension)

Ghosts (recension)

The Locked Room

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på The Locked Room av Paul Auster

  1. Pingback: City of Glass av Paul Auster - C.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Ghosts av Paul Auster - C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Månadsrapport: Juli 2013 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.