City of Glass av Paul Auster

city of glass

Betyg: ☆☆☆
Författare: Paul Auster
Serie: The New York Trilogy, #1
Förlag: Penguin Classics (2006)
Antal sidor: Samlingsvolymen är 308 sidor.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, CDON
Samlingsvolym, alla tre böcker | Adlibris, Bokus, CDON

Handling

Mitt i natten väcks deckarförfattaren Daniel Quinn av ett telefonsamtal. Någon har ringt fel nummer och letar efter detektiven Paul Auster. På så sätt blir Quinn indragen i ett väldigt märkligt fall, märkligare än något han själv hade kunnat skriva.

Kommentarer

Jag minns inte vad som låg bakom impulsen att köpa The New York Trilogy, men köpt blev den och har stått minst ett år i min bokhylla utan att jag har läst den. Nu har de tre böckerna blivit lästa och jag har gjort min första bekantskap med Paul Auster. Jag skulle nog inte ha något emot att göra fler bekantskaper, även om jag inte aktivt kommer att leta efter hans böcker.

City of Glass är den första delen av trilogin och huvudpersonen är en författare. Detta gör att den genast vinner pluspoäng hos mig, eftersom jag är svag för böcker där huvudpersonen är författare. Särskilt när de är lite desillusionerade och tvivlar på sig själva.

Ännu svagare är jag för inblandning av filosofi och här finns det gott om tankvärda saker. Både om filosofi och litteratur. Boken innehåller också metaelement, något som jag också är mycket förtjust i, i och med att Paul Auster själv förekommer som karaktär i boken. Stundtals kan dock utläggningarna om filosofiska detaljer bli alldeles för långdragna för att det ska vara intressant. Det stannar upp tempot och efter en stund blir det svårt att koncentrera sig.

Det är lite svårt för mig att köpa Peter Stillman som karaktär. Han är offret för ett allvarligt fall av barnmisshandel där pappan höll honom isolerad i ett antal år. Anledningen till att jag har svårt att köpa honom som karaktär är att han är alltför vältalig. Som fallet beskrivs är det väldigt likt det verkliga fallet Genie, där hon hölls i isolation fram tills att hon var tretton år. Vad Genie och andra så kallade feral children har visat på de svårigheter som finns med sen språkinlärning. Peter Stillman talar i alltför grammatiskt komplexa meningar för att jag ska kunna köpa honom helt och hållet.

Jag blev positivt överraskad av City of Glass och skulle inte ha något emot att göra mer bekantskap med Paul Auster, även om jag inte aktivt kommer att leta efter hans böcker.

Andra böcker i serien

City of Glass

Ghosts (recension)

The Locked Room (recension)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på City of Glass av Paul Auster

  1. Pingback: Månadsrapport: Juli 2013 - C.R.M. Nilsson

  2. Vill gärna läsa den här triologin någon gång. Nordstedts har en fin utgåva som jag suktar lite efter….

  3. Pingback: Ghosts av Paul Auster - C.R.M. Nilsson

  4. Pingback: The Locked Room av Paul Auster - C.R.M. Nilsson

  5. Anna A skriver:

    Trilogin står i min bokhylla och väntar på att bli läst. Får se när det blir av.

  6. Pingback: The New York Trilogy av Paul Auster | Annas Bokbord

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.