Book Club

Omslagsbild Book Club

Regissör: Bill Holderman
Manus: Erin Simms och Bill Holderman
Skådespelare: Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen och Mary Steenburgen
Produktionsår: 2018
Längd: 99 minuter

Diane är nybliven änka efter 40 års äktenskap och hennes döttrar får panik av att hon bor själv. Vivian njuter av män utan att ha några tankar på vidare relation. Sharon försöker fortfarande komma över en skilsmässa sedan ett årtionde tillbaka. Carols äktenskap går på tomgång efter 35 år. Dessa fyra kvinnor har en livslång vänskap bakom sig och träffas fortfarande i sin bokklubb. Nu har Vivian valt att de ska läsa Femtio nyanser av honom, vilket vänder upp och ned på deras liv. Från att upptäcka ny romantik till att återuppliva gamla flammor, inspirerar de varandra för att göra nästa kapitel i sina liv till det bästa kapitlet.

Vad jag gillar med Book Club: skådespelarna. Jag älskar Diane Keaton, men även Jane Fonda, Candice Bergen och Mary Steenburgen är bra. Vänskapen mellan dessa fyra kvinnor är upplyftande att se. Att de dessutom är äldre, men har sexualitet och önskan att fortsätta leva är underbart. Detta står i skarp kontrast med Diane Keatons karaktärs döttrar, som tycker att hon helt ska sluta leva nu när hon har blivit ”gammal”. Allting är för farligt för henne. Vi kan ju säga att jag riktigt levde mig in i frustrationen hon måste känna över att bli omyndigförklarad av sina döttrar.

Vad jag inte gillar med Book Club: att den vidmakthåller myten om att Femtio nyanser av honom är en sexig bok. Vad jag tyckte var problematiskt med boken går att läsa i min recension, men jag tycker det är lustigt att Sharon kommenterar på att hon skulle kunna bura in Christian Grey för ett flertal punkter och det är bra med det. Christian Grey gömmer sig bakom en taskig barndom och BDSM, som han överhuvudtaget inte förstår sig på, för att kunna begå sexuella övergrepp. Överhuvudtaget känns det inte riktigt som om personen som har skrivit manus har läst boken, utan lyft flera av de mer kända citaten ur boken för att skänka en air av äkthet.

Andra saker jag inte gillar med Book Club: när en av karaktärerna får för sig att smyga Viagra i sin mans drink för att få fart på deras sexliv, ivrigt påhejad av sina väninnor. Ursäkta, mina damer, men ni är gamla nog att vet att det är brottsligt att droga någon.

Book Club har sina problematiska stunder, men jag tycker ändå om den. Det är en varm komedi om kvinnlig vänskap.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Book Club

  1. såg denna, underhållande med bra skådespelare.

  2. Pingback: Månadsrapport: Juli 2020 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.