Fahrenheit 451 av Ray Bradbury

Omslagsbild Fahrenheit 451 av Ray Bradbury

Författare: Ray Bradbury
Originaltitel: Fahrenheit 451
Översättare: Siv Nordin
Förlag: Modernista (2018)
Antal sidor: 160 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Guy Montag är ingen vanlig brandman. Han släcker inga bränder, utan antänder dem. Vad han eldar upp är böcker. Även husen där böckerna finns och ibland människorna som äger böckerna, om de knusslar. Därefter åker han hem till sin fru Mildred, som sitter klistrad vid TV:n. Men så råkar Guy en dag möta sin sjuttonåriga granne Clarisse, en udda tjej som får honom att tänka. Han börjar inse vilken kraft det finns i egna, självständiga tankar och vilken hjälp han får av den av alla så hatade litteraturen. Omgivningen registrerar hur Guy Montag går från att vara statens trogna tjänare till att bli statens fiende.

Fahrenheit 451 får sin titel från den punkt där papper självantänder. Det är en av de mest hyllade och älskade science fiction-klassikerna. Boken är indelad i tre olika delar och efter första delen har jag svårt att förstå vad hypen rör sig om. Jag tycker mest att Fahrenheit 451 är konstig och – törs jag säga det? – lite tråkig. Men så kommer vändpunkten. När Ray Bradbury använder sin fulla lidelse och författarhantverk för att skildra varför vi behöver böckerna, vad de gör för att skapa oss till samhällsmedborgare med tankar och idéer som kan förändra världen.

Det jag tycker är obehagligt med Fahrenheit 451 är att vissa delar av den tycks förefalla hålla på att uppfyllas i vår verklighet. Vår förmåga att fokusera vår uppmärksamhet tycks bli kortare. Meningar kortas därför ned i artiklar, rubriker vinklas för att fånga vår uppmärksamhet, största antalet klick vinner. Istället för att läsa en artikel produceras en kort video för att förmedla kärnan i ett budskap. Läsförmågan hos barn och unga sjunker alltmer. Bilden av familjerummen med sina stora skärmar liknar dagens samhälle där en del hem måste ha en TV i varje rum.

Fahrenheit 451 inleds tämligen svagt, men avslutas desto starkare och är en bok som kommer att dröja sig kvar i mina tankar.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Fahrenheit 451 av Ray Bradbury

  1. Pingback: Månadsrapport: Juli 2020 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

  2. Pingback: En utvärdering av bokrean 2020 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.