Boys Don’t Cry

Regissör: Kimberley Peirce
Manus: Kimberley Peirce och Andy 
Bienen
Skådespelare: Hilary Swank, Chloë 
Sevigny, Peter Sarsgaard
Produktionsår: 1999
Längd: 118 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika 
format
Bluray | CDON, Discshop
DVD | CDON, Discshop

Brandon Teena lever ett trassligt liv. När han av en slump hamnar i det lilla samhället Falls City tycks allt dock ljusna. Kvinnorna dyrkar honom och alla som träffar den karismatiske främlingen faller för hans charm. Där finns även Lana. Lana som kommer betyda allt för Brandon. Men när hans vänner får reda på hans hemlighet kommer allt ta en fruktansvärd vändning.

Boys Don’t Cry är baserad på den sanna berättelsen om Brandon Teena, som våldtogs och mördades 1992 därför att han var trans. Detta, och mordet på Matthew Shepard, var en av de drivande orsakerna till diskussioner kring hatbrottslagar i USA. Hilary Swank belönades med en Oscar för sin insats som Teena i denna film. Filmen bygger på många lager och målar en bild av klasskillnader, maskuliniteter som kommer på kant med varandra, homofobi/transfobi och sexism. Det hela är skickligt gjort, utan sentimentalitet, och på ett sätt som tydligt tar tittaren på allvar. Här finns det många konversationer att starta utifrån vad vi ser. Stundtals blir det hela mycket brutalt och otäckt.

Trots sitt mörka ämne är Boys Don’t Cry en förvånansvärt hoppfull film. Filmskaparna har tagit sig friheter i relationen mellan Brandon och Lana, men det är också det som lyfter filmen. Det är en kärlekshistoria full av värme och hopp, som gör att det inte känns nermörkt. Chloë Sevigny och Hilary Swank har fin kemi. Men det är Hilary Swank som briljerar i denna film, som väcker liv i Brandon på duken. Hans charm, nästan tvångsmässiga lögner, och sedan hans öde. En Oscar som är välförtjänt.

Boys Don’t Cry är en välspelad och mycket stark film om en händelse som blev en vändpunkt i historien.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.