Brev till en nybliven förälder av Chimamanda Ngozi Adichie

Författare: Chimamanda Ngozi Adichie
Originaltitel: Dear Ijeawele, Or a Feminist Manifesto in Fifteen Suggestions
Översättning: Emö Malmberg
Förlag: Albert Bonniers förlag (2017)
Antal sidor: 79 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

När väninnan Ijeawele föder en dotter vänder hon sig till Chimamanda Ngozi Adichie för att få råd hur hon ska kunna uppfostra sin dotter feministiskt. Som svar skrev Adichie ett varmt och inspirerande brev som innehåller femton råd till nyblivna föräldrar. Sedan hon skrev brevet har hon själv blivit förälder till en dotter, vilket innebär att hon har blivit lite mer ödmjuk inför barnuppfostran. Väninnans svar på brevet var att hon skulle försöka. Även Adichies ambition är att försöka och göra sitt bästa för att lära sitt barn att bli tryggt i sig självt och inte låta sig begränsas av andras förväntningar.

Adichie har en alldeles särskild förmåga att närma sig ett svårt ämne, såsom barnuppfostran, och få det att framstå som enkelt och självklart. Råden i Brev till en nybliven förälder är många gånger vettiga på ett sätt som känns självklara. Ge din dotter en stark känsla av identitet. Lär henne att äktenskap inte är meningen med livet. Lär henne att läsa och älska böcker. Tre av alla råd som förekommer i boken.

Vissa situationer i Brev till en nybliven förälder känns specifika för Nigeria, men vi ska inte lura oss själva och tro att vi uppfostrar barn på lika villkor i Sverige. Att vi inte tänker i könsroller, att vi inte behandlar flickor och pojkar olika, att vi inte ställer olika krav. Även i Sverige förekommer ett stort behov av att kontrollera kvinnors sexualitet, så sex är något vi måste prata mer om, till exempel. På ett tydligare och öppnare vis. Avslutningsvis vill jag bara citera en skarp iakttagelse:

”Vi använder evolutionsbiologi för att förklara manlig promiskuitet, men inte för att förklara kvinnlig promiskuitet, trots att det ur evolutionär synpunkt vore förnuftigt för en kvinna att ha flera sexpartner – ju större genpoolen är, desto större chans att få en livskraftig avkomma.” (s. 61)

Brev till en nybliven förälder är en skarp liten text om föräldraskapets utmaningar och som verkligen borde läsas av fler.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Brev till en nybliven förälder av Chimamanda Ngozi Adichie

  1. Lena skriver:

    Låter intressant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.