The Book Buying Tag

Jag hittade den här taggen inne hos Vargnatts bokhylla för ett tag sedan och tänkte att det var läge att damma av den, denna tisdag.

Var köper du dina böcker?

Jag beställer mestadels från Adlibris. Det händer att jag beställer någon enstaka gång från Bokus, men då är det nog vanligare att jag går in i min lokala Akademibokhandel och köper en bok. Jag vill egentligen stötta den mer, eftersom personalen är helt fantastisk, men det är också en ekonomisk fråga. Tyvärr.

Förhandsbeställer du nya releaser? Gör du det i butik eller online?

Om det är en bok som jag väldigt gärna vill ha och det finns möjlighet till det. Jag tycker det inte är särskilt ofta som det går att förhandsbeställa böcker. De få gånger jag har varit med om att det har gått har varit på nätbokhandel, så det är där jag gör det.

Hur många böcker köper du i genomsnitt per månad?

Alldeles för många. Nej, men jag tror inte det har något genomsnittligt antal. Det går i vågor, vissa månader beställer jag mycket, andra knappt något alls. Men minst två i månaden tror jag.

Lånar du från biblioteket?

Det händer. Om jag väl går in på biblioteket så brukar det bli så att jag kommer därifrån med böcker, men jag har sällan vägarna förbi…

Hur många böcker brukar du låna per gång?

Fyra, tror jag. Jag brukar alltid låna med mig ett litet gäng i alla fall.

Vad är din åsikt om biblioteksböcker?

De är en stor resurs och tillgång i vårt samhälle. Tänk dig hur fantastiskt det egentligen är: med ett lånekort kan du ta med dig en hel värld gratis hem. Jag bara önskar att jag själv inte vore så hagalen att jag kunde utnyttja biblioteken mer.

Hur känner du inför att köpa böcker på secondhand?

Mitt stora antal böcker beror på secondhandfynd. Jag älskar egentligen att gå i secondhandbutiker, strosa bland hyllorna och se vad jag kan hitta. Ibland har en tur som när jag hittade nästan hela Outlander-serien till en billig peng och ibland hittar en oväntade skatter. Secondhand är bra för att hitta lite mer udda, okända titlar och där finns det ofta guldkorn att finna.

Har du en egen hylla för olästa böcker eller blandar du olästa med lästa?

Jag har två bokhyllor i sovrummet där jag förvarar mina olästa böcker. Vi får se hur länge den fördelningen håller. Som alltid är platsbrist ett hot.

Planerar du att läsa alla böcker du köpt?

Ursprungligen har väl det varit min plan, men jag inser alltmer att det finns böcker i mina hyllor som jag helt enkelt inte längre har intresse av att läsa. Då är det ju meningslöst att de står och samlar damm hos mig, utan kan istället få komma till någon som har glädje av dem.

Vad gör du med böcker du köpt men som du känner att du inte kommer läsa/ inte tyckte var bra?

Familj och vänner får se ut vilka de vill ha. Resten åker till Myrorna eller annan secondhandbutik.

Har du donerat böcker?

Som sagt, jag skickar regelbundet böcker till Myrorna eller andra secondhandbutiker.

Har du haft köpstopp någon gång?

Jag har haft det i olika former. Ett totalförbud har aldrig fungerat, men jag hade viss framgång med att läsa fem hyllvärmare innan jag fick köpa en ny bok. Idag tror jag mer på att bara beställa det som jag verkligen vill läsa på störten, istället för att bygga upp bokhögar.

Känner du att du köper för mycket böcker?

Inte längre. Nu tror jag att jag har fått till balansen på det hela. Men jag kanske bara lurar mig själv.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

5 svar på The Book Buying Tag

  1. Monika skriver:

    Jag har aldrig lyckats hitta någon bra secondhandbutik. Eller jo, två kanske, men båda har lagt ner nu 🙁

  2. Jag gillar också secondhand, man kan verkligen göra fynd där 🙂

  3. Pingback: The Book Buying Tag | Lottens Bokblogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.