Kino’s Journey

Originaltitel: Kino no Tabi
Skapare: Sadayuki Murai
Skådespelare: Ai Maeda, Ryuji 
Aigase
Produktionsår: 2003
Antal avsnitt: 13
Längd: 325 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika
 format
DVD | CDON, Discshop

Kino är resenär. Tillsammans med sin talande motorcykel Hermes besöker hon olika länder. I varje land stannar hon endast tre dagar. Dessa tre dagar är tillräckligt för att ge henne en inblick i vad som gör just det landet unikt. Under sin resa besöker hon landet där ingen behöver arbeta; landet där du slåss till döden för att få ett förstaklassens medborgarskap; ett land som samlar på all världens böcker, men där författande är en revolutionär verksamhet… Genom sina resor försöker hon förbli neutral och inte påverka alltför mycket av vad som händer.

Jag minns inte längre hur jag snubblade över Kino’s Journey, men jag minns att jag satt som klistrad vid den lilla animepärla som inte fått tillräckligt med uppmärksamhet. Bortsett från snygga animationer och duktiga röstskådespelare, så är handlingen i sig riktigt spännande. Varje avsnitt utgår från ett filosofiskt dilemma. Det kan handla om att är det rätt att döda en kanin för att rädda livet på tre främlingar som du inte vet något om eller vad det innebär att verkligen vara vuxen. Ibland blir det riktigt otäckt. Ett av de mest minnesvärda avsnitten handlar om landet där ingen behöver arbeta, men där människans behov av stress skapar en totalt meningslös situation.

Anledningen till att Kino’s Journey inte får full pott av mig har med disposition att göra. Varje avsnitt är ungefär tjugofem minuter långt. Detta är ofta tillräckligt för att ge en sammanhängande och fängslande historia. Men i vissa avsnitt har de valt att slänga in betydligt fler historier i ett och samma avsnitt, vilket ger ett rumphugget intryck.

Men annars är Kino’s Journey ett färgsprakande äventyr som garantera kommer att väcka tankar och funderingar.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.