Britney vs Spears

Poster för Britney vs Spears

Skapare: Jenny Eliscu och Erin Lee Carr
Regissör: Erin Lee Carr
Produktionsår: 2021
Längd: 93 minuter

Britney vs Spears är en dokumentär som släpptes på Netflix i år. I den försöker journalisten Jenny Eliscu och filmskaparen Erin Lee Carr nysta i Britney Spears förvaltarskap. De följer hennes kamp mot frihet med hjälp av exklusiva intervjuer och konfidentiella källor.

Jag lade till Britney vs Spears på min lista när den kom, men har tvekat om jag ska se den. Främst för att Britney Spears själv har uttalat sig negativt kring den och andra som den. Handen på hjärtat, är det inte lite märkligt att göra en dokumentär kring hur en människa berövas sin totala frihet och inte ens tillfråga personen i fråga i skapandet kring dokumentären? Blir det inte återigen ett sätt att förgripa sig på en person som redan lidit ett stort trauma?

Jag valde ändå att se Britney vs Spears för att se om jag kunde få någon ytterligare klarhet i denna märkliga situation. Första gången jag hörde talas om att Britney Spears var placerad under förvaltarskap var nog 2019. Det som fick mig att baxna var att det hänvisades till att hon skulle vara dement. Till skillnad från filmskaparna är jag inte helt skeptisk till diagnosen, eftersom unga kan drabbas av demens. På grund av att celldelningen är snabbare hos yngre personer blir ofta sjukdomsförloppet betydligt mer aggressivt.

Det som får mig att baxna är att Britney Spears bedöms vara så pass dement att hon behöver ha en förvaltare, samtidigt som hon skriver och producerar albumet Circus. Samtidigt som hon gästspelar i How I Met Your Mother. Under hela den här tiden har hon arbetat: skrivit och producerat musik, skapat scenshower och turnerat. En person med så pass svår demens att den behöver en förvaltare skulle aldrig klara det här. Inte ens med bromsmediciner. Efter tretton år borde Britney Spears som person ha försvunnit totalt i sjukdomen. Jag håller med om att hon mådde oerhört dåligt psykiskt under den här perioden, men var hon så psykiskt sjuk att hon behövde en förvaltare? Jag tvivlar på det.

Jag har inte koll på lagstiftningen kring förvaltarskap i USA, men i Britney vs Spears intervjuar man en man som har koll på den. Liksom i Sverige, är det här en sista utväg (och i USA en än mer integritetskränkande åtgärd). Det är när man har prövat allting och det faktiskt råder fara kring en person som en förvaltare ska sättas in. Det är ett grovt ingrepp i en människas liv. Därför ska det vara sista utvägen. Nu kan det bero på vinklingen av dokumentären, men det känns inte som om man prövade mycket annat. Och att ekonomiska skäl ligger bakom förefaller mycket troligt.

Jag tvivlar dock också på objektiviteten i Britney vs Spears. Journalisten Jenny Eliscu har enligt utsago varit en del av ett försök att tidigare befria Britney från hennes förvaltarskap. Filmskaparen Erin Lee Carr är ett fan. Hela dokumentären känns kraftigt vinklad. I de fall där man inte har fått definitiva svar, har man klippt på ett sätt som skapar tunga antydningar åt ett visst håll.

Så även om jag blir mycket engagerad och upprörd av Britney vs Spears, tycker jag inte att den här dokumentären är särskilt skickligt gjord. Däremot belyser det en situation som är otäckare än den värsta skräckfilm.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Britney vs Spears

  1. Pingback: Månadsrapport: November 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.