Burgers dotter av Nadine Gordimer

Burgers dotter av Nadine Gordimer

Författare: Nadine Gordimer
Originaltitel: Burger’s Daughter
Översättare: Annika Preis
Förlag: Albert Bonniers förlag (1991)
Antal sidor: 326 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Rosa Burger växer upp i ett hus som var satt under ständig övervakning av den sydafrikanska regeringen. Båda hennes föräldrar är kommunister och involverade i kampen mot apartheid. Under hennes uppväxt fängslas de flertalet gånger. Hennes mamma dör senare av sjukdom, medan fadern dör i fängelset. Trots att hon ensam är överlevande i sin familj, finns effekten av kampen mot apartheid kvar i hennes vardag. Alla har förväntningar på hur hon ska agera och regeringen vakar fortfarande över henne. Rosa har aldrig fattat några beslut själv och behöver nu finna sig själv för att ta reda på vem hon egentligen är.

Nadine Gordimer var en sydafrikansk författare och anti-apartheidaktivist. Hon mottog Nobelpriset i litteratur 1991 med motiveringen: ”som genom storartad episk diktning har – med Alfred Nobels ord – gjort mänskligheten den största nytta.” Många av hennes verk rör just kampen mot apartheid och Burgers dotter är inget undantag.

Burgers dotter är ingen lättläst bok. Det är en bok som bråkar med läsaren. Perspektivet skiftar mellan ett allvetande perspektiv som skildrar Rosa Burger utifrån, ett tredjepersonsperspektiv och sedan ett intimt förstapersonsperspektiv. Hur dessa olika perspektiv samspelar och bildar en helhet tar det tid att sätta sig in i.

Således är inte Burgers dotter en bok som låter sig läsas i en handvändning. Istället är det en komplex berättelse om en unik familj, som lämnat sina spår hos dottern. Är hon nu fri att leva sitt eget liv, eller är hon dömd att gå i sina föräldrars fotspår? Samtidigt som ett komplext porträtt av en ung kvinna målas upp, skildras även det komplexa i situationen i Sydafrika och hur en orättvisa påverkar en annan. Hur marginaliserade grupper ställs mot varandra.

Burgers dotter kräver en del av sin läsare, men är väl värd det.

Betyg 3: Gillade den.

Den här passar in på punkten ”en bok av en Nobelprisvinnare” i Selma Stories Läsutmaning 2023.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.