Fullmetal Alchemist 22 av Hiromu Arakawa

Kan innehålla spoilers för tidigare delar i serien.

Fullmetal Alchemist 22 av Hiromu Arakawa

Författare och illustratör: Hiromu Arakawa
Originaltitel: 鋼の錬金術師 22
Översättare: Akira Watanabe
Förlag: Viz Media (2009)
Antal sidor: 184 sidor, sammanslaget
Recensionsexemplar: Nej.

Pride har nu absorberade Gluttonys krafter, vilket gör att han kanske är en övermäktig fiende för Ed och hans allierade. Deras enda chans att besegra denna mäktiga homunculus är med hjälp Al och Hohenheim, men kan Ed verkligen förmå sig att lita på sin far tillräckligt länge för att planen ska gå i lås? I Central City har Mustang och hans team inlett sin attack. Men sitter armén på ett farligt trumfkort?

Tidigare har jag försökte recensera volymerna av Fullmetal Alchemist samlade, eftersom det ger möjlighet kring en fördjupad diskussion av handlingen medan den fortskrider. Läser man några volymer kan man se hur bitarna elegant faller på plats. Det blir lite upphackat när man läser dem en i taget och ska försöka recensera dem, eftersom de alltid oundvikligen slutar på en cliffhanger.

Denna volym 22 har något av en mellanbok över sig. Nog för att tempot är högtflygande, men egentligen förs inte handlingen framåt. Istället sker ett antal dramatiska konflikter som har avsikten att leda upp mot den episka slutstriden. Det sker förluster och blodspillan, men ofta är det sidokaraktärer som får sätta livet till. Än så länge klarar vår hjältar sig något sånär helskinnade.

Ett återkommande tema i Fullmetal Alchemist är mänsklig arrogans. Att man leker med krafter som man inte riktigt förstår, ofta utifrån de olika dödssynderna. Man är girig. Man är stolt. Man är arg. Allt driver olika människor i serien till att gå bortom vad som egentligen är tillåtet. Ofta med fruktansvärda konsekvenser. Även den högsta ledningen i armén börjar nu få betala priset för sin lust efter odödlighet och sin girighet.

Fullmetal Alchemist 22 är kanske inte den bästa boken i serien, men det är en välbehövlig pusselbit som leder fram till den episka finalen.

Andra delar i serien

Fullmetal Alchemist, vol 1-17 (recension)

Fullmetal Alchemist, vol 18-21 (recension)

Fullmetal Alchemist 22

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.