Wall-E

Wall-E

Regissör: Andrew Stanton
Manusförfattare: Andrew Stanton och Jim Reardon
Skådespelare: Johan Lejdemyr, Mikaela Nelson, Henrik Dorsin
Produktionsår: 2008
Längd: 97 minuter

Året är 2805. Hejdlös konsumtion gjorde Jorden obeboelig sjuhundra år tidigare. Mänskligheten tvingades lämna planeten och bosätta sig på luxuösa rymdskepp. Kvar blev avfallsrobotarna som skulle städa upp och rena planeten. Men detta har misslyckats. Wall-E är den enda fungerande roboten. Han fortsätter att städa. En dag landar sonden Eva på jorden. Hennes uppdrag är att hitta tecken på möjligheter för liv. Wall-E blir förtjust i henne och visar henne alla sina skatter, däribland en planta. Det är det tecken som Eva har letat efter och hon för det med till rymdskeppet Axiom som hon kommer ifrån. Men alla är inte lika förtjusta. Inte alla vill återuppta livet på Jorden.

Wall-E är en Pixarfilm, distribuerad av Disney, som släpptes 2008. Lika länge har jag velat se den. Det är också den andra av Pixars filmer som har valts att bevaras i det amerikanska National Film Registry av Library of Congress. Detta för att den anses vara av kulturell, historisk eller estetisk betydelse.

Varför är lätt att förstå. Inte nog med att filmen är oerhört snyggt animerad, den innehåller ett tänkvärt budskap också som gör den aktuell över ett decennium efter den släpptes första gången. Kanske är den mer aktuell än någonsin. Konsumtionen i filmen har drivit Jordens resurser alltför långt till dess att inget återstår än ett skräpbestrött ödeland. Teknologin på rymdskeppet har dessutom gjort så att människorna blir stillasittande, vana vid att få sina behov tillfredsställda av tekniken. Blickarna är klistrade vid skärmar och de glömmer att se den verkliga världen. Det är ett enkelt, bekvämt liv, skräddarsytt för att hålla dem beroende.

Att placera ett par charmerande robotar i huvudrollerna är dessutom ett genidrag. Både Wall-E och Eva har mänskliga sidor som gör dem lätta att tycka om. Faktumet är att det är ytterst lite dialog i filmen bidrar bara till dess emotionella tyngd. Det är en film om apokalypsen som vågar ge tittaren hopp om att det aldrig är för sent.

Wall-E är ett fantastiskt animerat äventyr som väcker mycket tankar och känslor, och som dröjer sig kvar hos tittaren långt efter att den är över.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.