Children of Blood and Bone: Solsten av Tomi Adeyemi

Omslagsbild Children of Blood and Bone: Solstenen

Författare: Tomi Adeyemi
Originaltitel: Children of Blood and Bone
Översättare: Carina Jansson
Serie: Orïshas ättlingar, #1
Förlag: Lavender Lit (2018)
Antal sidor: 526 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

En gång var Orïsha ett land som sjöd av magi. Zélie Adebola minns hur det var, särskilt sin mamma med makten att frammana de dödas andar. Men den hänsynslösa kungen fruktade magin. När han fick chansen utplånade han magin och folket som kunde kontrollera den. I ett slag förlorade Zélie både sin mamma och sitt hopp. Nu har hon en chans att slå tillbaka mot monarkin och göra Orïsha till ett magiska land igen. Tillsammans med den förrymda prinsessan Amari måste Zélie övervinna kronprinsen, som är fast besluten att förinta magin för gott. Tillsammans med sin bror och Amari ger hon sig ut på det farofyllda uppdraget att återföra magin till Orïsha.

Det har varit svårt att missa Children of Blood and Bone: Solstenen, en oerhört hyllad och hypad debut vars filmrättigheter redan har sålts. Tomi Adeyemi har liknats vid J. K. Rowling, vilket inte känns rättvist. Adeyemi förtjänar att stå på egna ben för det hon åstadkommer: hur hon blandar välkända influenser till något alldeles eget och skapar en fantasyvärld som är olik något vi har sett på senare år. Dess influenser av västafrikansk mytologi och faktumet att den helt frångår vithetsnormen i fantasy gör att många rasifierade fantasyfans kommer hitta karaktärer som ser ut dem, som inte är skurkarna i berättelsen.

Även om det är bra, så är Children of Blood and Bone: Solstenen en debutroman och lider således av en del barnsjukdomar. Inledningsvis är det mycket informationsdumpning. Jag matas med fakta om världen, vilka olika sorters maji det finns, vilka gudomar de är kopplade till, tills det går runt i huvudet på mig. Inledningen är seg. Lägg därtill att det måste blandas in romanser: Zélie ska förstås förälska sig i kronprinsen trots att det makes no sense och Amari ska koppas ihop med Zélies bror, fast det egentligen makes more sense att Zélie och Amari skulle bli ett par.

Men Children of Blood and Bone: Solstenen är en lovande debut som fyller en lucka som finns i fantasyutgivningen och kommer ge många unga personer karaktärer att känna igen sig. Vilket har saknats tidigare.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

Children of Blood and Bone: Solstenen

Children of Virtue and Vengeance

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Children of Blood and Bone: Solsten av Tomi Adeyemi

  1. Pingback: Månadsrapport: December 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Children of Virtue and Vengeance: Upproret av Tomi Adeyemi - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.