De odödligas regler av Julie Kagawa

de odödligas regler

Författare: Julie Kagawa
Originaltitel: The Immortal Rules
Översättare: Helena Johansson
Serie: Edens blod, #1
Förlag: Förlaget Harlequin (2013)
Antal sidor: 459 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Danskt band | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

I en avlägsen framtid, där en epidemi har krävt åtskilliga människoliv, har vampyrerna rest sig upp och tagit över makten. Människor hålls som boskap i städer under monstrens styre. Allison Sekimoto kämpar för sin överlevnad på gatorna i New Covington och ibland är hatet mot vampyrerna och vad de har gjort mot människorna det enda som håller henne uppe. Men så blir hon själv attackerad och ställs inför ett val: att dö eller bli vampyr. För att överleva måste hon lära sig de odödligas regler, inklusive den viktigaste: Får du inget människoblod blir du snart galen.

De odödligas regler är inte en dålig bok, men inte helt och hållet en bok för mig. Trots att den på pappret ser ut att vara perfekt för mig (dystopi och vampyrer, vad kan gå snett?) så greppar den aldrig tag i mig. Det känns som om jag har läst handlingen många gånger tidigare till en grad att jag i princip kan förutsäga vad det är som kommer att ske, vilket gör att en hel del av spänningen går förlorad.

Även Allie känns igen. Kanske för att hon framstår som en blandning av två ikoniska karaktärer: Buffy Summers och Katniss Everdeen. Hon har Buffys slagfärdighet och slagsmålsfärdigheter, och Katniss överlevnadsdrift. Men medan jag upplever Katniss kantighet och tvärhet som befriande, upplever jag Allie som så kall och osympatisk i början att jag har svårt att komma in i De odödligas regler.

Därtill faller De odödligas regler i Stark Kvinnan-fällan: Allie är den enda kvinnan som får ta plats. Hon är inte den enda kvinnan, nej, men många av de övriga är skissartade bifigurer: den döda mamman, Theresa, Dorothy, Bethany. Så obetydliga för handlingen att de knappt får mer än ett namn. Den enda andra kvinna som får en stor roll är Ruth, som tjänar som en omogen antagonist. Hennes enda skäl till att ogilla Allie är att hon är intresserad av det manliga kärleksintresset Zeke och hennes existens tycks centrera kring honom.

Ändå kommer jag nog att fortsätta läsa serien. De odödligas regler bjuder på en intressant uppbyggd värld som jag vill veta mer om och den efterlämnade sig en hel del frågor. Bland annat hur det ska gå för Allie skapare Kanin (ja, han heter faktiskt så, och nej, det är inte en översättning av Rabbit.)

De odödligas regler bjuder på en spännande, om än rätt så igenkännlig historia, men jag fortsätter nog gärna med serien.

betyg3

Andra som har bloggat om De odödligas regler

KattugglanJennys bokstavliga vardag; MsHisingenNilmas bokhyllaPocketlover; Zellys bokblogg

Andra böcker i serien

De odödligas regler

De odödligas hunger

eng. The Forever Song

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på De odödligas regler av Julie Kagawa

  1. Maddes bokblogg skriver:

    Gillar den här serien!

  2. Pingback: Boktolva 2015 - C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Kaosutmaningen 2015 - C.R.M. Nilsson

  4. Pingback: Månadsrapport: Mars 2015 - C.R.M. Nilsson

  5. Pingback: De odödligas hunger av Julie Kagawa - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.