De vackraste kärleksdikterna

Redaktör: Amelie Bennet
Förlag: Prisma (2002)
Antal sidor: 357 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Slut hos förlaget. Pröva lyckan på Bokbörsen.

De vackraste kärleksdikterna är antologi med dikter vars urval har gjorts av Amelie Bennet. Dikternas ursprung spänner över hela världen och alla tider, från antiken till den moderna tiden. Dock finns det en övervikt på svenska poeter. Det är inte bara den romantiska och erotiska kärleken som får ta plats, utan även kärleken till ett barn, till fosterlandet, till naturen, till livet… Kärleken är mycket större än den mellan två människor.

Självklart att urvalet till en sådan här antologi blir personligt, vilket gör att jag kanske inte håller med om att alla dikterna i De vackraste kärleksdikterna är just de vackraste. Men jag tycker om blandningen mellan modernt och klassiskt, det mer idealiserande och det mer realistiska. Det tog mig emellertid en stund att fastna, vilket troligen beror på att dikterna har arrangerats i alfabetisk ordning efter författare. Inledningsvis känns det lite segt och det är inte många av dikterna som sticker ut.

Men så tar sig De vackraste kärleksdikterna. Jag får möta gamla, älskade bekantskaper såsom Karin Boye, Pär Lagerkvist och Edith Södergran. Men det bästa med den här typen av antologier är möjligheten att upptäcka nya författarskap. Det finns flertalet poeter som jag blir nyfiken på här, såsom Eeva Kilpi, Ebba Lindqvist och Erik Blomberg.

Kanske allra mest bland de nya bekantskaperna fastnar jag för Eeva Kilpi, som får representeras av fyra dikter i De vackraste kärleksdikterna. Fyra dikter som verkligen väcker mersmak med sina olika teman, från den första passionen till att hålla fast vid kärleken även genom åldrandet, från vad kärleken kan ge till en kärlekshyllning till livet. Överlag verkar det vara ett spännande författarskap som jag gärna utforskar vidare.

De vackraste kärleksdikterna bjuder på mycket vackert och ger fina introduktioner till intressanta författarskap.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på De vackraste kärleksdikterna

  1. Åh nu blev jag sugen på att läsa Love Letters of Great Women som står och väntar i hyllan 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.