Weight av Jeanette Winterson

Författare: Jeanette Winterson
Förlag: Canongate (2006)
Antal sidor: 171 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Titanen Atlas, väktare över Hesperidernas trädgård, gjorde uppror mot Olympens gudar tillsammans med sina bröder. De besegrades skoningslöst. Atlas dömdes till att för alltid bära upp himlavalvet på sina skuldror. Men när Hercules, som är den ende man som är stark nog att dela hans börda, kommer på oväntat besök ser det ut som om de kanske kan träffa ett avtal som befriar Atlas.

Bokförlaget Canongate startade ett ambitiöst projekt där många olika författare medverkade för att göra omtolkningar av myter från hela världen. Weight är Jeanette Wintersons omtolkning av Atlasmyten. Som bekant är hon en av mina favoritförfattare, men den här boken har jag knappt hört talas om. Kanske för att det inte är hennes bästa.

Ändå tycker jag mycket om Weight. Atlas berättarröst är sympatisk och de frågor han väcker är intressanta. Kanske är jag mest imponerad av vad Winterson vågar göra med Hercules: hon förvandlar honom till en misogyn, dryg skitstövel som är omöjlig att tycka om. Med tanke på att han oftast skildras i strålande ljus så är det djärvt att ta fasta på hans mindre lysande sidor (och han hade många) i en berättelse.

Sedan är det växelspelet mellan Atlas och Hercules som gör Weight intressant. Vänskapen som växer fram mellan dem är oväntad, men förvånansvärt stark. De speglar varandra, och det är genom mötet med Atlas som Hercules börjar växa som människa. En upplevelse han inte finner alltför angenäm. Att börja tänka? Nej, usch, fy och blä.

Det finns saker med Weight jag inte riktigt tycker om eller förstår. Till exempel varför Winterson måste blanda in sin självbiografiska röst i berättelsen. Även slutet känns som om det spårar ur lite, även om jag tycker om känslan det lämnar efter sig.

Weight är kanske inte Jeanette Wintersons bästa berättelse, men det är fortfarande en riktigt bra historia.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Weight av Jeanette Winterson

  1. Tyngd: myten om Atlas och Herakles… finns i min bokhylla, glömt, tycker mycket om Winterson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.