Deal with the Devil

Untold: Deal With the Devil

Regissör: Laura Brownson
Serie: Untold, #2
Produktionsår: 2021
Längd: 78 minuter

Christy Martin började boxas under sent 80-tal och fick snabbt blodad tand. Ingen ville ta damboxning på allvar, men hon var fast besluten att göra sig en karriär av det. Hon blev sedermera en av de mest framgångsrika, amerikanska, kvinnliga boxaren genom tiderna och gjorde mycket för att legitimera damboxningen i offentlighetens ögon. Men bakom kulisserna kämpade hon mot våld i sin nära relation, ett allt svårare drogmissbruk och ett större ifrågasättande av sin sexualitet. Allt kom att kulminera i en svår misshandel där hon även blev skjuten och knivhuggen.

Laura Brownson imponerade stort med sin dokumentär The Rachel Divide. Hon har gjort ytterligare två dokumentärer, varav den ena, Deal with the Devil, finns på Netflix. Den är en del av Netflix serie Untold, som är dokumentärer som fångar olika mindre kända händelser i sportens värld. En del av dem verkar vara riktigt spännande. Den här var det definitivt.

I centrum för Deal with the Devil finns den före detta boxaren Christy Martin. På ytan tycks det vara en alldeles vanlig dokumentär om en atlet. Hon bröt ny mark och bidrog till att göra damboxningen alltmer populär och lönsam. Detta var mycket till hjälp av den enda tränare som var villig att ge henne en chans: Jim Martin.

Här har vi det snillrika i konstruktionen av Deal with the Devil: den inleds som vilken sportdokumentär som helst. Intervjuer med atleten och hennes tränare. När skevheten i relationen mellan dem blir uppenbar, när de plötsligt gifter sig, slår det till som en av Christy Martins smällar. Det tycks helt oväntat. Skildringen av hur hennes karriär går spikrakt uppåt, samtidigt som mannen blir alltmer kontrollerande och våldsam.

Laura Brownson lyfter också på ett fint sätt fram den internaliserade homofobi som i mångt och mycket styrde Christy Martins handlingar. Trots att boxning anses vara den mest maskulina av sporter, var både Christy Martin och Jim Martin mycket noga med att hon skulle behålla sin kvinnliga framtoning. Christy själv erkänner skuldtyngt i Deal with the Devil hur hon slungade ur sig homofobiska tillmälen för att reta upp sina motståndare och för att leda alla på villospår.

Deal with the Devil är en riktigt spännande, fängslande dokumentär om en person jag aldrig tidigare hade hört talas om. Den här dokumentären är verkligen väl värd att se.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

Malice at the Palace

Deal with the Devil

Caitlyn Jenner

Crimes & Penalties

Breaking Point

The Girlfriend Who Didn’t Exist

The Rise and Fall of AND1

Operation Flagrant Foul

The Race of the Century

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.