Dear White People, säsong 4

Poster för fjärde säsongen av Dear White People

Skapare: Justin Simien
Skådespelare: Logan Browning, Brandon P Bell, DeRon Horton, Antoinette Robertson
Produktionsår: 2021
Säsong: 4
Antal avsnitt: 10
Längd: 346 minuter

Det har gått några år sedan Sam och Lionel avlade sin examen vid Winchester University, men de har inte talat med varandra på flera år. Sam har gjort sig en karriär inom filmens värld och Lionel en som författare. Men de upplever sig båda sitta fast. Sam söker därför upp Lionel med ett förslag: att de båda ska genomföra ett gemensamt projekt att försöka fånga deras sista, kaotiska år på universitetet. Det år då Armstrong-Parker för första gången fick i uppdrag att genomföra skolans traditionella universitetsshow…

Meningarna tycks gå isär om den fjärde och sista säsongen av Dear White People, men personligen gillar jag den verkligen skarpt. Jag tycker om hur den växlar mellan nutid och dåtid. Att nutiden skildras som dokumentära inslag när Sam och Lionel gräver i vad som egentligen hände under deras sista år. Överlag tycker jag att kameraarbetet och klippningen är väldigt snygg i denna säsong.

Sedan älskar jag att det förflutna är en musikal. Ni vet hur svag jag är för musikaler. I denna säsong av Dear White People har man valt låtar från 90-talet, vilket är lite nostalgiskt för mig som är född då. Låtvalet är superbt och passar väl ihop med storyn. Det blir dessutom lite meta eftersom universitetsshowen i sig är en musikal. Därmed blir det också en del storslagna nummer, även om alla i ensemblen inte är begåvade sångare.

Dear White People fortsätter att ta upp problemen med vardagsrasism och den institutionella rasismen som karaktärerna möter, samtidigt som de också gluttar lite på sättet som människor i en rörelse kan börja försöka styra varandra när de inte är politiska nog. När de klankar ned på att människor inte är perfekta. Samtidigt avhandlas relationsproblem, stress, fusk inom forskningsvärlden och en hel del annat. Allting görs med varsam hand och noggrann blick för att kunna lyfta fram allvar, men blanda ut det med humor.

Jag tycker att denna fjärde säsong blev ett värdigt avslut av Dear White People. En riktigt bra serie, som jag verkligen tycker att ni ska se.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra säsonger

Säsong 1 (recension)

Säsong 2 (recension)

Säsong 3 (recension)

Säsong 4

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.