Den sista konkubinen av Lesley Downer

den sista konkubinen

Betyg: ☆☆☆
Författare: Lesley Downer
Originaltitel: The Last Concubine
Översättare: Kjell Waltman
Förlag: Damm Förlag (2009)
Antal sidor: 493 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Handling

Sachi var elva år när livet förändrades utan att hon riktigt vet vad som egentligen hände. En prinsessa reste genom hennes by och snart befann sig Sachi i kvinnornas palats i Edo, långt ifrån sina föräldrar och sin hemby. I ett palats där det finns tretusen kvinnor och bara en man är vardagen präglad av intriger och maktspel. När Sachi nu väljs till den unge shoguns konkubin blir hon en av de mäktigaste kvinnorna i Japan. Men tiderna förändras när skepp från Europa anländer till Japan och ett inbördeskrig bryter ut. Sachi tvingas fly för sitt liv och får hjälp av en samuraj, en ung man som väcker känslor till liv, trots att Sachi vet att hon för alltid kommer tillhöra shogun.

Kommentarer

Intrycket jag får av boken är att den ska utspela sig under en längre tid i borgen och bland de kvinnorna som levde där. Men det visar sig inte riktigt vara så, utan det är bara en kort period och snarare handlar Den sista konkubinen om hur livet i borgen omkullkastas och de tvingas fly. Under flykten börjar de omvärdera sina liv och sin värld.

Till en början irriterar jag mig över hur många gånger Sachi tänker att hon nu äntligen har kommit hem, bara för att senare ändra sig och inse att det inte alls var hemma. Hon längtar hela tiden till platser som hon räknar som hem, men kommer alltid fram till att de inte är vad hon letar efter. Det dröjer innan det går upp ett ljus för mig att det här egentligen är en klassisk adoptionsberättelse: en adopterad flicka som söker sina rötter. Allt det andra som pågår runt omkring har bara dolt det faktumet.

Jag måste erkänna att jag också är lite avigt inställd till Den sista konkubinen inledningsvis. Detta beror på att omslaget och baksidetexten för tankarna till romance, något som jag inte alls var på humör för när jag läste boken. Dock visar det sig att boken är ganska spännande och ger en väldigt bra inblick i Japan under slutet av artonhundratalet. Det märks att Lesley Downer är väldigt kunnig om japansk kultur och historia och att hon älskar landet. Jag beundrar att hon verkligen får till det med att västerlänningar ser så bisarra ut i Sachis ögon. Detta är något som de flesta andra västerländska författare inte får till.

Det är också intressant att läsa den här vinklingen på Meijirestaurationen. Downer skriver själv att revolutionen brukar beskrivas som blodlös, vilket är en sanning med modifikation. Därtill upplever jag ofta att shogunatet brukar demoniseras. I Den sista konkubinen känns det som om hon är ganska opartisk i sin skildring av de båda sidorna. Att det bara var en förändring som behövde ske.

Jag älskar att lära mig om historien och tycker att det är mer än historisk roman än renodlad romance, som mitt första intryck var. Visst finns det kärlek, men det är kärlek som är skildrad inom ramarna för den kultur som rådde. En kultur där de inte kysstes och där språket saknade ett ord för den romantiska kärleken. Ändå lyckas Downer förmedla kärleken utan att huvudkaraktären någonsin själv använder ordet.

Den sista konkubinen är en spännande historisk roman som förflyttar mig tillbaka till 1860-talets Japan och som fram emot slutet har charmat mig totalt.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Den sista konkubinen av Lesley Downer

  1. Låter intressant! Har blivit sugen på mer om Japan sedan jag läste om Sagan om klanen Otori. Lägger nog till den här på goodreads 🙂

  2. Pingback: Månadsrapport: Augusti 2013 - C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Boktolva 2013 - C.R.M. Nilsson

  4. Pingback: Vad jag skulle köpa om jag fick köpa böcker - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.