Vad jag skulle köpa om jag fick köpa böcker

Det har blivit lite kärvt den här månaden, med läkarbesök och dylikt, och köpstoppet är ju fortfarande på plats när bestämmer sig Bokus för att ha rea. Visserligen har jag ju läst fem hyllvärmare och får köpa en ny bok, men den boken är redan avgjord vilken det ska bli och redan beställd.

I somras körde jag ju under ett antal fredagar något som kallades för önskefredag. Denna måndag plockar jag upp detta igen, en önskemåndag så att säga, i hopp om att kunna inspirera eller få höra från er som har läst dessa böcker.

Här kommer de fyra böcker jag skulle handla på Bokus rea om jag fick handla just nu:

Vinterträdet av Ellen Mattson skildrar Greta Garbos storhetstid under 30-talet ur synvinkeln av den fiktiva Vendela Berg, som har fångat Garbos uppmärksamhet och på så vis blivit hennes sekreterare och följeslagare. Greta Garbo är en av mina favoritskådespelare och den enda bok jag har läst om henne var fruktansvärd¹. Trots att Vinterträdet är en biografisk roman så tror jag att den bild som ges av stjärnan är sannare än den andra boken som jag läste.

Samurajens hustru av Lesley Downer är ytterligare en historisk roman som utspelar sig i artonhundratalets Japan och jag läste ju en bok av henne förra året. Den här utspelar sig i den flytande världen, i nöjeskvarteren. Hana är en samurajhustru vars man drar ut i krig och när deras borg blir angripen, tvingas hon söka skydd i Yoshiwara (nöjeskvarteren). Så småningom blir hon en framgångsrik kurtisan.

Heder av Elif Shafak är en berättelse om hedersvåld. En berättelse om en turkisk-kurdisk familj. En berättelse om fjortonåriga Esma och hennes bror, som mördade deras mamma för att upprätthålla familjens heder. Det går att provläsa boken på Bokus hemsida och jag blev snabbt indragen i systerns och broderns snåriga förhållande, älska och hata på samma gång, vilja förlåta men kanske inte kunna. Det verkar vara en stark och välskriven bok.

Lax & Kyckling av Kristina Eriksson, med bilder av Anna Clarén, är en kokbok helt ägnad åt två av mina favoritråvaror. Eftersom det blir just mycket kyckling och lax så letar jag ständigt efter nya recept att pröva.

 

¹Boken i fråga var Garbo av Antoni Gronowicz, fylld av vad som tycks vara författarens sexuella fantasier kring Garbo och som påstår att hon har haft incestuösa förhållanden med så gott som varje familjemedlem. Till denna dag är det ett mysterium hur jag förmådde mig själva att läsa ut den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 svar på Vad jag skulle köpa om jag fick köpa böcker

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.