Depression – det är inte bara du av Johann Hari

Omslagsbild Depression - det är inte bara du

Författare: Johann Hari
Originaltitel: Lost Connections
Översättare: Olov Hyllienmark
Förlag: Bazar förlag (2019)
Antal sidor: 334 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack så mycket!

Johann Hari är en prisbelönt journalist som sedan tonåren har lidit av återkommande depressioner. Han har fått höra att depression beror på en obalans i hjärnan, som antidepressiva kan hjälpa. Men ständigt tvingas han höja dosen när depressionen kommer tillbaka. Hari började ställa sig frågan varför han fortfarande var deprimerad? Varför fanns det så många som honom? Det fick honom att ge sig ut på en resa under tre års tid och göra över tvåhundra intervjuer med både experter och de som har varit nere i depressionens träsk.

Det första du bör ha i åtanke när du läser Depression – det är inte bara du är att Johann Hari är journalist. Han är inte psykolog, beteendevetare eller neuroforskare, vilket innebär att hans sätt att tolka resultat kan falla hän åt att pusha hans agenda. För han har en klar och tydlig agenda med boken: att säga att antidepressiva, kategoriskt, inte fungerar. Att samhället inte fungerar som det ska.

Och, visst jag kan köpa mycket i Depression – det är inte bara du. Det finns en klar anledning till att människor idag är mer stressade och deprimerade, och det går att koppla till den utveckling som samhället har genomgått. Men han presenterar egentligen sådant som är känt sedan många år tillbaka. Det är få som skulle påstå att depression enbart beror på biologi, att det är frikopplat från den sociala och psykologiska miljön. Alla dessa faktorer samverkar och samspelar enligt den biopsykosociala modellen. Han får det att framstå som om han har upptäckt något nytt, något som avslöjar en långtgående konspiration, vilket helt enkelt inte är sant.

Men Hari skriver på ett drivet, engagerande sätt vilket gör Depression – det är inte bara du till spännande läsning. Han har poänger. Antidepressiva är inte enbart av ondo, men det här slentrianmässiga med att du skriver ut dem under års tid till personer utan att gå till botten med problematiken är ett reellt problem. Faktum är att om problemet kvarstår så kommer du må fortsatt dåligt, även om du äter antidepressiva. Därför ska du egentligen få någon form av behandling (terapi eller dylikt) samtidigt som du äter antidepressiva, annars är det inte effektiv behandling.

Det finns ett tröstande grundläggande budskap i Depression – det är inte bara du som är tilltalande. Depression är inte orsakad enbart av en bristande balans i hjärnans kemikalier, utan är en helt förutsägbar, rationell respons på en värld som har hamnat ur synk med våra grundläggande behov.

Depression – det är inte bara du lägger egentligen inte fram något nytt och är stundtals förenklat, men erbjuder ändå en del tankeställare och spännande material.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Depression – det är inte bara du av Johann Hari

  1. Pingback: Månadsrapport: September 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.