Detta kan du förvänta dig att C.R.M. Nilsson recenserar

Tydligen publicerade Jens Liljestrand en fråga om vilka böcker som recenseras på Expressen. En hel del bloggare har hakat på, däribland enligt O, romeoandjuliet och Lyrans Noblesser, bara för att nämna ett par få.

Sist som alltid tänkte jag formulera ett par röriga funderingar kring vad jag väljer att läsa och senare recensera.

Tillgång: De flesta böcker som jag läser är sådana jag har köpt själv genom åren. En väldigt liten del av det jag läser är recensionsexemplar och jag frågar bara efter/tackar bara ja till böcker som jag är intresserad av och känner att jag kan skriva en vettig recension på. I väldigt liten utsträckning lånar jag böcker av vänner och familj. Nästan aldrig på bibliotek. Jag recenserar därtill allting jag läser, vilket inkluderar en del kurslitteratur. Anledningen till det är att det kan vara skönt för studenter att veta vad som väntar dem när de köper sin kurslitteratur. Jag hade velat ha en varning för till exempel Lärande av Knud Illeris.

HBT: Jag har lite gemensamt med Norman i Alan Bennetts Drottningen vänder blad att jag gärna läser författare som är HBT eller att någon av karaktärerna är det. Handlingen måste givetvis verka intressant, men ofta kan jag köpa böcker bara för att det handlar om ämnet.

Författare: Författare påverkar ganska mycket. Är det en författare som jag vet att jag tycker om? Då läser jag boken och recenserar den. Är det en författare jag har blivit nyfiken på? Läser och recenserar. Jag satsar både på säkra och osäkra kort. Men tycker jag inte om författaren, är det inte troligt att jag läser den igen. Jag vill inte läsa böcker bara för att såga. Könsfördelningen brukar se ut som så att jag läser något fler kvinnliga författare än manliga, men det är inte ett medvetet val.

Genrer: Jag försöker blanda genrer så mycket som jag kan och ha en bra vidd på det hela. De flesta böcker förenas av att vara lite udda eller ha något udda element. Jag har sedan jag börjat bokblogga blivit väldigt förtjust i ungdomsböcker. Däremot blir det väldigt lite deckare, eftersom jag har svårt för genren (se lite ovan – varför ska en bok få dåligt betyg av mig när jag vet att jag har svårt för genren?). Men jag försöker hålla skaplig bredd på det.

Debatt: I viss mån. Det beror på om det är ett ämne som faller inom något av mina intresseområden (HBT, feminism, psykologi) eller allmänt låter intressant. Skandalböcker brukar bli väldigt hypade i media, men dem håller jag mig långt borta ifrån. Jag brukar heller inte läsa böckerna när debatten rasar som mest, utan det blir något senare.

Tips: Tips brukar vara det som gör att det tippar över och jag införskaffar en bok som jag har varit nyfiken på. Eller att jag börjar läsa en bok som jag redan har i hyllan och då blir sugen på att recensera.

Mycket ord för att egentligen säga: ”Jag läser och recenserar vad jag vill, punkt slut.”

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

12 svar på Detta kan du förvänta dig att C.R.M. Nilsson recenserar

 1. Lottens Bokblogg skriver:

  Intressant. Blir lite sugen på att skriva ett liknande inlägg men jag måste fundera lite på vad det ska innehålla, det är inget inlägg jag ”bara slänger ihop”;-)

 2. Lena skriver:

  Blev också sugen på att göra ett sådant inlägg. Det kanske kommer framöver.

 3. enligt O skriver:

  Intressant just med ämnesväl, det styr mig med tror jag. Gärna böcker om kvinnor, gärna med jämställdhetstankar och/eller tankar om identitet. Det är kul att läsa de här inläggen tycker jag!

 4. Anna A skriver:

  Ska försöka knåpa ihop ett liknande inlägg tror jag. Gör annars som du, läser det jag vill och är sugen på helt enkelt.

 5. Bokdamen skriver:

  Intressant. Tror att jag ska ta och göra ett liknande inlägg framöver.

 6. Men nu såg jag det. Kul att läsa. Tack för tipset!

 7. Josefin skriver:

  Det ÄR verkligen kul att läsa de här ”vad skriver jag om för böcker-inläggen”! Som någon sa här ovanför så vill jag skriva ett eget, men det tar lite tid att få ihop tankarna om vad jag faktiskt väljer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.