Författare: Hjalmar Söderberg
Förlag: Bonnier (2010)
Antal sidor: 155 sidor
Recensionsexemplar: Nej.
En dag kommer Helga Gregorius till doktor Glas läkarmottagning. Hennes bekymmer är ovanligt: hennes make pastor Gregorius är visserligen alltid vänlig och god, men Helgas plågas och känner en sådan motvilja mot honom. Kan inte doktorn meddela pastorn att hon är sjuk och att han måste avstå från sina äktenskapliga rättigheter under åtminstone en tid? Doktor Glas gör henne till viljes och blir alltmer förälskad i henne. Månaderna går och doktorn börjar fundera på om det inte finns en mer permanent lösning på det här problemet. Något som sätter punkt för det hela. Men har man verkligen rätt att döda en människa för att rädda en annan?
Doktor Glas är en av de stora svenska klassikerna och definitivt en sådan som är väl värd att läsas. Dagboksromaner brukar kunna leda till ett visst avstånd från berättelsen, men inte i det här fallet. Istället sugs man in i berättelsen. Den goda doktorn känns avskärmad från världen. Trots ett rikt umgänge och att han är mycket uppskattad, så känns det som om han betraktar världen genom ett fönster. Inte är en del av den. Det leder till en del klarsynta insikter (en del mindre klarsynta, också) och en hel del vackra miljöbeskrivningar av Stockholm. Men hela tiden finns det en törst efter att känna något.
Centralt för Doktor Glas är frågan om moral och samvete. Hur långt får man gå för att rädda en annan människa? Får en läkare verkligen under några omständigheter ta livet av sin patient? Även om boken handlar mycket om akten i sig, så handlar den i större grad om anledningen bakom det. Varför han väljer att handla som han gör. Spänningen i texten när han försöker fatta beslutet om han ska göra det hela eller inte får en att vilja läsa bara några sidor till.
Doktor Glas är en spännande och välskriven klassiker som väcker mycket tankar och känslor.
Pingback: Månadsrapport: Februari 2020 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson
Pingback: Gregorius av Bengt Ohlsson - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson