X-Men Dark Phoenix

Omslagsbild X-Men Dark Phoenix

Regissör: Simon Kinberg
Manus: Simon Kinberg
Skådespelare: James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Sophie Turner, Nicholas Hoult, Jessica Chastain
Produktionsår: 2019
Längd: 113 minuter

Professor Charles Xavier och hans X-Men har blivit hjältar i människornas ögon. Under ett farligt räddningsuppdrag i rymden träffas Jean Grey av en kosmisk kraft. Hennes krafter förändras, blir allt starkare, tills hon är den mäktigaste mutanten på jorden. Men de är även labila och hon kämpar för kontroll. När hon förlorar kampen, kommer det visa sig hur bräcklig freden mellan människor och mutanter är. När X-Men tvingas bekämpa en av sina egna, är det osäkert om de kommer kunna stå emot Jeans nyvunna kraft. Samtidigt är hon kanske inte det enda hotet mot jorden.

X-Men Dark Phoenix är den avslutande delen i rebooten av X-Men som introducerade James McAvoy som Professor X, Michael Fassbender som Magneto och Jennifer Lawrence som Mystique. Ingen av de efterföljande filmerna har riktigt nått upp till X-Men First Class, men jag har höga förväntningar. Tyvärr får jag fortsätta att vänta på att de ska lyckas kunna tolka storyn med Dark Phoenix på ett sätt som den förtjänar på vita duken.

Det är något eggande med tanken att en hjälte ska gå över gränsen och bli skurk. Men X-Men Dark Phoenix lyckas inte ta till vara riktigt på denna möjlighet. En del av det hela beror på castingen av Sophie Turner som Jean Grey. Turner är bra på att vara söt, vän och lite allvarlig, men mäktig, känslokall superskurk? Det går inte så bra. Lägg därtill att det finns ytterligare några skurkar vars känsloregister är ungefär densamma som skyltdockors och det känns som skurkarna blir väldigt platta.

Det som X-Men Dark Phoenix vinner på är relationerna mellan karaktärerna. Det finns en del teman om familj och vänskap som är riktigt fina, även om det ibland hotar att gå över till klyschornas land. Men persongalleriet på X-Men-sidan är fint och ger fina skådespelarinsatser.

X-Men Dark Phoenix förvaltar kanske inte storyn med rättvisa, men med en fin tematik tycker jag ändå om filmen.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på X-Men Dark Phoenix

  1. Pingback: Månadsrapport: Januari 2020 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.