Dumbledores hemligheter

Kan innehålla spoilers för tidigare filmer.

Dumbledores hemligheter

Originaltitel: The Secrets of Dumbledore
Regissör: David Yates
Manusförfattare: J. K. Rowling och Steve Kloves
Skådespelare: Eddie Redmayne, Jude Law, Ezra Miller, Mads Mikkelsen
Produktionsår: 2022
Längd: 142 minuter

Dumbledore och Grindelwald svor i sin ungdom en blodspakt, vilket gör att Dumbledore inte öppet kan gå emot Grindelwald. Istället samlar han Newt Scamander och ett gäng osannolika figurer för att gå emot sin gamle älskare. Det drar ihop sig till val inom det magiska samfundet. Grindelwald mobiliserar alltmer. Det gäller för människor att göra det rätta, istället för det enkla. Men om de ändå fattar fel val, hur förekommer man någon som kan se glimtar av framtiden?

Med en pandemi ”bakom” oss, så var det länge sedan jag var på bio. Faktiskt sist som det kom en installation i Fantastiska vidunder-franchisen. Men nu var det dags för Dumbledores hemligheter att ha premiär och att sätta sig i en biosalong igen, med fjärilar i magen av förväntningar.

Och visst är det härligt att återse alla och göra nya bekantskaper. Mads Mikkelsen gör i Dumbledores hemligheter sin debut som Grindelwald och hans prestation är lysande. Johnny Depp var bra i rollen, men Mikkelsen är verkligen snäppet vassare. (Att Johnny Depp från filmerna har, till skillnad från vad Internet gör gällande, inget att göra med Amber Heards anklagelser och hans anklagelser mot henne. Snarare är det så att han har stämt Warner Bros och det är lite svårt att arbeta för någon du ligger i rättslig konflikt med.)

Dumbledores hemligheter bjuder på drama, spänning, humor och en hälsosam dos av magiska varelser. Den mörkare, våldsamma tonen är slående och gör att åldersgränsen emellanåt känns optimistiskt sagt. Trots att filmen inte slösar på något vad det gäller specialeffekter och skickligt skådespeleri, ligger det trots allt något av mellanfilm över det hela. Den för inte handlingen framåt så mycket, annat än att etablera förutsättningarna för de sista två filmerna.

Det som är intressant med denna filmserie är hur grundad den är i vår egen verklighet. Dumbledores hemligheter följer denna tradition. Parallellerna med Grindelwalds väg mot makten och nazismen som samtidigt växer fram i mugglarvärlden förstärker det obehagliga i det som sker.

Men Dumbledores hemligheter är ändå en riktigt helgjuten produktion som bjuder på spänning, drama och humor, såsom dess föregångare.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra filmer i serien

Fantastiska vidunder och var man hittar dem (recension)

Grindelwalds brott (recension)

Dumbledores hemligheter

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.