Dunkelstjärnan av Joseph A. Davis

Omslagsbild Dunkelstjärnan av Joseph A. Davis

Författare: Joseph A. Davis
Illustratör: Yulia Ryabtseva
Serie: Kampen om Tusenvärld, #1
Förlag: Stevali barn (2020)
Antal sidor: 278 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack!

Tolvåriga Julia kämpar för att passa in, vilket inte är lätt när du inte har samma saker som alla andra. Inte heller blir det lätt när hon blir ombedd att ta hand som sin nya klasskamrat, flyktingpojken Kasir. Det är något som inte riktigt stämmer med honom. Hon anar dock inte hur annorlunda han är förrän den ödesdigra natten de blir jagade av fruktansvärda skuggor. Tillsammans med hennes lillebror Edvin och en mystisk gubbe som kallas för Trubaduren blir de tvungna att fly till Kasirs hemvärld. En värld av gränslös skönhet där konst blir levande, men där allt det vackra håller på att förstöras av skuggorna. Medan Julia och Edvin brottas med ett nytt språk, en ny kultur och okända faror upptäcker de att de har en hemlig koppling till Kasirs värld och att de kanske har makten att rädda den.

Dunkelstjärnan är första delen i en ny fantasyserie av Joseph A. Davis, som skrev serien om Markus av Trolyrien som jag tidigare har recenserat på bloggen. Den här boken innehåller inte lika mycket humor och dråpliga kulturkrockar, utan känns som ett mer allvarligt verk. Huvudpersonen Julia, som så desperat försöker anpassa sig och passa in, har svårt för allt som gör att Kasir sticker ut. När hon senare hamnar i hans situation, där hon inte kan språk och kulturella koder, blir svårt för henne.

Dunkelstjärnan är en berättelse om flykt och tillhörighet, till viss del. Men också om konstens och skapandets makt, och att välja sin egen väg. Världen är inte fullt så enkel som Julia har föreställt sig. Därmed blir hon sårbar när hon kommer till en värld där alla kanske inte är vad de utger sig för att vara, där faran konstant lurar kring hörnet. Det finns en spänning i texten som gör att jag gärna sträckläser denna bok.

Jag måste också nämna ett ord om Yulia Ryabtsevas vackra illustrationer som förgyller Dunkelstjärnan. De är tydligt inspirerad av mangakonst, med rena, enkla linjer och art deco-detaljer i form av ramar. De är verkligen hur fina som helst.

Dunkelstjärnan är ett flyhänt berättat och spännande äventyr, som utspelar sig i en nyskapande fantasyvärld. Jag ser mycket fram emot att läsa fortsättningen.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Dunkelstjärnan av Joseph A. Davis

  1. Pingback: Spegelbilden av Joseph A. Davis - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.