En enda man: Colin Firth imponerar

En enda man

Betyg: ☆☆☆
Regissör: Tom Ford
Skådespelare: Colin Firth, Julianne Moore, Nicholas Hoult, Matthew Goode
Produktionsår: 2009
Längd: 99 minuter

Finns till exempel på CDON eller Ginza på Blu-ray . För den som är som jag och hellre ser på DVD, finns den på DVD hos Discshop.

Handling

George Falconer är en professor i engelska i förortens Kalifornien som lämnas hjärtekrossad över sin älskade Jims död. I ett hem där allting påminner honom om Jim, kämpar han för att gå vidare och kommer underfund med att han inte vill eller kan göra det. Under sin sista dag i livet möter han en elev som kanske kan tränga igenom sorgen.

Kommentarer

Första gången jag försöker se En enda man kommer jag inte förbi den första kvarten. Fulgråter. Det finns en direktlänk till mina tårkanaler och den heter den nonchalanta grymhet med vilken familjer förvägrar HBT-personer att besöka deras älskades begravningar. Jag tjöt under Torka aldrig tårar utan handskar, jag blev tvungen att stänga av En enda man. Därför att i filmen blir grymheten än mer utstuderad: ingen hade tänkt låta George få veta att Jim var död. Inom loppet av några minuter är filmen redan hjärtslitande.

Det blir en känslomässig bergochdalbana. Det pendlar mellan tårar över hur ensam George har blivit, hur vilsen han är, och leenden över hur fint relationen till Jim skildras i återblickarna. Det är Colin Firth som gör filmen. Det är Colin Firth som lyckas förmedla den här vilsenheten, den här förvirringen, av att vara den enda som är kvar när det en gång var två människor som fanns där. Som levde tillsammans. Som älskade varandra.

Det är en långsam film trots att det är draget till sin spets, att detta är Georges sista dag i livet, med vackert foto. Därför att det verkligen är vackert foto i denna film, hur kameran stannar upp, hur vi ser världen genom Georges ögon när han gör sig beredd att lämna den. Men just de här uppstannade ögonblick när George tar sig tid att betrakta världen sänker tempot. Efter ett tag slutar det ha samma effekt och får snarare effekten att jag tappar fokus.

Jag blir trollbunden av Colin Firths finstämda porträtt av George. Det är Georges och Jims historia som intresserar mig, inte det märkliga mellanspelet med den prostituerade mannen. Inte den förhatliga stereotypen av den kvinnliga bästa vännen som bara vill komma innanför sin gaykompis byxor – kan det här sluta vara en grej? – och inte den underliga, obekväma vänskapen som blommar upp mellan professor och elev. Det är saknaden och det briljanta porträttet av ett liv som har slagits i spillror som gör att jag inte kan sluta tänka på En enda man.

En enda man är en film där Colin Firth briljerar i sitt porträtt av en djupt sorgsen man.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på En enda man: Colin Firth imponerar

  1. Pingback: Månadsrapport: Juli 2013 - C.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Projekt: Bli av med alla osedda filmer i hyllan - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.