En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson

Författare: Mattias Edvardsson
Uppläsare: Magnus Roosman, Johanna Lazcano och Rebecka Hemse
Förlag: Bonnier (2018)
Antal minuter: 600 minuter
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Ljudbok | Adlibris, Bokus

På ytan är de en helt vanlig familj: prästen Adam, juristen Ulrika och deras 19-åriga dotter Stella. De bor i en fin villaförort utanför Lund och deras tillvaro är tillsynes perfekt. Men en dag kommer allt raseras. Stella blir anklagad för mord och hamnar i häktet. De förtvivlade föräldrarna förstår inte vad som har hänt eller vad de ska sig till. De är båda beredda att göra allt för att hjälpa Stella, men frågan är bara om egentligen känner sin dotter. Eller varandra.

En helt vanlig familj är Mattias Edvardssons senaste bok och ett av årets boksläpp som jag har varit mest nyfiken på. Jag lyssnar på boken på Nextory, och hur briljant är det inte att ha tre olika uppläsare för berättelsens tre olika delar? Magnus Roosman läser pappa Adams del av berättelsen, Johanna Lazcano Stellas och Rebecka Hemse Ulrikas. Detta levandegör verkligen berättelsen. För varje nytt perspektiv förvrids bilden av familjen lite ytterligare tills jag som läsare är osäker på vad som är sant eller inte. Samma händelse har uppfattats helt olika av de olika familjemedlemmarna. Ett skakande porträtt av en familj i sönderfall.

I En helt vanlig familj byter Edvardsson genre till psykologisk thriller, vilket jag brukar ha svårt för men som jag njuter av här. Det är verkligt spännande. Precis när jag börjar tro att jag anar vad det är som egentligen har hänt får jag en till pusselbit som omkullkastar mina tidigare intryck. Slutet omkullkastar allt jag har trott mig veta under bokens lopp och i ärlighetens namn så såg jag det inte komma. Kanske i början av boken, men händelseförloppet förändrar min bild så till den grad att slutet får mig att gapa av häpnad.

En helt vanlig familj är en psykologiskt trovärdig skildring av en familj som på ytan tycks alldeles vanlig, men som har sina mörka hemligheter. Och hur långt är en förälder egentligen villig att gå för att skydda sitt barn?

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson

  1. Monika skriver:

    Kul att du också gillade 🙂 Alla hans böcker är mer eller mindre lika bra.

  2. Lottens bokblogg skriver:

    Roligt att du gillade den också, den verkar tilltala många. Han ”byter” genre nästan för varje bok, men alla är superbra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.