En smakebit på söndag: Den odödliga Henrietta Lacks

En smakebit på søndag

Varje söndag delar vi med oss av ett stycke från boken vi håller på att läsa just nu. Detta på initiativ av Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten. Enda regeln är att spoilers undanbedes.

Det händer ibland att jag läser en bok som jag bara vill prata om och trycka upp i folks ansiktet med orden, ”läs! Den kommer att förändra ditt liv.” Den odödliga Henrietta Lacks, som jag läser denna söndag, är en sådan bok. Henrietta Lacks var en ung afroamerikansk kvinna som dog i cancer på 50-talet. Utan hennes vetskap togs det prover från hennes tumör och det visade sig att cellerna var odödliga. Dessa kunde bidra till flera viktiga medicinska framsteg: poliovaccinet, cancermediciner, med mera… Forskningen har tjänat otroligt mycket pengar tack vare hennes celler, samtidigt som hennes familj inte har råd att gå till läkaren.

Det är en upprörande bok. Inte nog med att hon aldrig gav sitt samtycke till att lämna cellprover, inte heller hennes familj fick någon information om detta, så fick hennes familj inte veta något förrän nästan tjugo år efter hennes död. Det väcker mycket tankar kring forskningsetik, klass, informerat samtycke, rasism och sexism. Tankarna bara far runt i skallen på mig tills jag måste diskutera med någon.

Smakbiten kommer från sidan 16:

Bildkälla: Goodreads.

»Henriettas celler har nu levt utanför hennes kropp mycket längre än de levde i den«, sa Defler. Vi skulle kunna gå till praktiskt taget vilket laboratorium som helst där man odlar celler, sa han, och öppnade vi frysarna skulle vi förmodligen hitta miljoner – eller rent av miljarder – av Henriettas celler, djupfrysta i små provrör.

Hennes celler har ingått i forskningen kring de gener som framkallar cancer och de gener som förhindrar uppkomsten av cancer, de har bidragit till utvecklingen av mediciner för att behandla herpes, leukemi, influensa, blödarsjuka och Parkinsons sjukdom, och de har använts för att studera laktosomsättningen,  sexuellt överförbara sjukdomar, blindtarmsinflammation, människans livslängd, myggornas parning och de negativa effekterna på våra celler av att arbeta i kloaksystemet. Deras kromosomer och proteiner har studerats så ingående och med sådan precision att forskarna känner till alla deras egenheter. Precis som marsvin och möss har Henriettas celler blivit laboratoriernas arbetsredskap.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

42 svar på En smakebit på söndag: Den odödliga Henrietta Lacks

 1. Sara Pepparkaka skriver:

  Det låter som en viktig bok.

 2. Maddes bokblogg skriver:

  Den här boken har jag hört mycket om! Trevlig söndag!

 3. Marie Eggimann skriver:

  Ja den vill jag läsa, verkar viktig och intressant.

 4. Boklysten skriver:

  Den här väntar i bokhyllan! Tack för smakbiten!

 5. Johanna skriver:

  Säkert en mycket viktig och omskakande bok, men jag har jättesvårt för att läsa om sjukdomar… Trevlig söndag 🙂

 6. astridterese skriver:

  Jeg har hørt om Henrietta Lacks før i en eller annen avis, tror jeg. Det er utrolig spennende at de kan finne hjelp for så mange sykdommer bare ved hjelp av en persons celler! Ønsker deg en fin søndag!

 7. anettesbokboble skriver:

  Interessant smakebit 🙂

 8. Lottens bokblogg skriver:

  Tack för smakbiten. Den här boken står i hyllan och jag har verkligen ingen bra ursäkt för varför den står oläst…

 9. Lena skriver:

  Den boken köpte jag på bokrean och ser så mycket fram emot att läsa.

 10. Monika skriver:

  Har hört mycket om den här boken. Tack för smakbiten!

 11. Henrietta Lacks har jeg ikke hørt om tidligere før nå, så dette synes jeg var allerede lærerikt og spennende. Utrolig hva hennes celler har vært til hjelp for. Takk for smakebiten! Ha en fin søndag! 🙂

 12. Lene skriver:

  Takk for smakebiten!

 13. Ewa K skriver:

  Har hört talas om den boken. Borde kanske läsa den. Tack för smakbiten.

 14. Den här historien är helt fantastisk. Jag har inte läst boken, men blir sugen.

 15. Bokskorpionen skriver:

  Det ska bli roligt att läsa vad du tycker senare när du läst ut hela boken. För visst är det en sådan som man bara vill att alla ska läsa! 🙂

 16. Eftersom du nu trycker upp den i ansiktet på mig så skriver jag väl upp den på listan då 🙂 Den låter ju onekligen bra.

 17. Åsa skriver:

  Fascinerande. Har inte hört talas om denna bok förut. Tack för tankeväckande smakbit!

 18. ithil skriver:

  Fantastisk å se at denne boken sprer seg! Jeg leste den da jeg fikk et gratiseksemplar av en kamerat i 2012, og syntes den var utrolig fascinerende og trist.

 19. A ROOM OF MY OWN skriver:

  en otrolig historia, har jag förstått. men jag har inte läst den ännu. tack för smakebiten!

 20. Marika skriver:

  Jag måste verkligen läsa den snart. Har haft den i hyllan länge. Tack för smakbiten!

 21. Marie i Skåne skriver:

  Visst är den bra och intressan! Nu när folk frågar vad de ska läsa är det den jag rekomenderat för dem har verkligen satt sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.