Enhörningen av James Lasdun

enhörningen

Betyg: ☆☆
Författare: James Lasdun
Originaltitel: The Horned Man
Översättare: Hans Berggren
Förlag: Wahlström & Widstrand (2003)
Antal sidor: 205 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Exempel på var den kan köpas i olika format (på engelska)
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Handling

Lawrence Miller är en professor i genusvetenskap som alltid har haft sina egenheter, visst, men nu börjar han i närmast känna sig paranoid. Mystiska saker händer på hans arbetsrum. Bokmärken flyttas i böcker, mystiska långdistanstelefonsamtal mitt i natten på hans telefonräkning, filer mystiskt raderade. Händelserna blir allt fler och allt obehagligare och han börjar tro att någon vill honom illa. När en serie kvinnomord inträffar i hans umgängeskretsar, inser han att någon djävulskt nog försöker ge honom skulden.

Kommentarer

Jag sitter och stör mig på småsaker under läsningens gång. Saker som får mig att rynka pannan och i stilla sinne tänka att det inte stämmer. Men ju längre in i Enhörningen jag kommer, desto mer medveten blir jag om att de saker jag stör mig på troligtvis är ledtrådar till sanningen. Därför blir det svårt att diskutera dessa i djupare detalj.

I navet för berättelsen har vi Lawrence Miller, professor i genusvetenskap. En upplyst man, enligt honom själv, som vet var han ska fästa blicken när han talar med kvinnor och som aldrig skulle kunna trakassera en kvinna sexuellt. Vad Lawrence själv uppenbarligen inte märker är att han inte tänker på kvinnor som personer, utan som de olika kroppsdelar som utövar olika lockkraft på honom. Han är en person som rationaliserar sitt beteende hela tiden. Genast blir jag på min vakt mot honom.

Berättelsen som skildras i Enhörningen rör sig på flera plan genom tiden, från förödmjukelse i ungdomsåren till hur han mött sin före detta fru. Detta är en fru som han längtar efter att återuppta kontakten med och hon är inte långt ifrån hans tankar. På något sätt blandas tankarna om henne med besattheten av den man som tidigare hade hans arbetsrum. Denna besatthet får honom att agera alltmer erratiskt och underligt.

Det är här berättelsen borde suga tag i mig. Det är här jag borde börja vända sidorna i allt snabbare takt bara för att få veta vad som ska ske härnäst. Men snarare är jag mest uttråkad av berättelsen. Uttråkad av Miller. Jag kan beundra uppbyggnaden av boken, men för mig saknas gnistan som ska göra att jag blir engagerad och bryr mig om vad som ska hända härnäst.

Enhörningen är en snyggt, komplex uppbyggd bok om en mans plötsliga besatthet, men tyvärr alldeles för tråkig för min smak.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Enhörningen av James Lasdun

  1. Pingback: Månadsrapport: December 2013 » C.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Boktolva 2013 » C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.