Ensam med katt av Nils Uddenberg

Författare: Nils Uddenberg
Illustratör: Ane Gustavsson
Förlag: Natur och Kultur (2020)
Antal sidor: 179 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

2016 avlider Nils Uddenbergs hustru hastigt och oväntat. Han och Kissen blir ensamma kvar i huset i Lund. De saknar henne båda mycket. Tillsammans tvingas de hantera sin sorg och skapa nya rutiner och vanor kring hålet i deras liv. Med utvikningar i kulturhistoria och vetenskap berättar Uddenberg om sin förändrade tillvaro, och om sitt liv tillsammans med Kissen. Kan samvaron med djur säga oss något viktigt om vad det innebär att vara människa? Kan en människa och en katt egentligen förstå varandra? Och hur är det med musik? Ibland verkar Kissen till och med uppskatta Nils musikstunder.

Det är nästan ett decennium sedan jag läste Gubbe och katt, men jag minns att jag tyckte om den. Jag minns också att Nils Uddenberg och hans hustru hade en fin relation, så när jag först hörde talas om Ensam med katt blev jag alldeles bestört över att höra att hon hade gått bort.

Liksom sin föregångare är Ensam med katt en filosofisk betraktelse över att vara kattägare. Det märks att Uddenberg alla gånger inte är så insatt i etologi, som är vetenskapen kring djuren och deras behov. Många gånger skriver han saker om katter som vetenskapen faktiskt har bevisat är sanna, men som han tvivlar på. Men det är även en kärleksfull betraktelse över vad det innebär att ha katt och vad en katt kan betyda för en ensam människa. Man riktigt känner skräcken krama om hjärtat när han tror att Kissen har sprungit bort.

Ensam med katt innehåller också en del kulturhistoria, bland annat kattens roll i konsten. Synen på katten genom historien känns märklig för en modern människa. Att katter skulle vara lömska och otäcka, stämmer i alla fall inte in i min världsbild.

Ane Gustavssons söta och ibland roliga illustrationer förgyller läsningen av Ensam med katt. De är väldigt, väldigt fina. Hon lyckas fånga kattens personlighet med sina bilder. Ibland blir de lite pillemariska, ibland bara väldigt söta. Hennes akvareller är konstverk i sig själva.

Ensam med katt är en mysig bok om en katts betydelse i en människa liv, som är vackert illustrerad.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.