Fandom av Anna Day

Omslagsbild Fandom

Författare: Anna Day
Originaltitel: The Fandom
Översättare: Carina Jansson
Förlag: B Wahlströms (2018)
Antal sidor: 477 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Tänk om du kunde inta Katniss plats i Hungerspelen? Vara hjältinnan? En idé som låter fantastisk tills du kommer på att du varken kan hantera en pilbåge eller har några överlevnadskunskaper. För Violet och hennes vänner är det inte Hungerspelen som gäller, utan boken och filmen Galgdansen. De skriver fanfiction och håller på med cosplay. Under Comic Con inträffar det ofattbara: Violet och hennes vänner transporteras till Galgdansen på riktigt. Inom loppet av några minuter har de orsakat hjältinnans död. Violet är lik henne till det yttre och tvingas därför ta hennes plats. Därmed måste hon spela huvudrollen, förälska sig i hjälten och offra sitt liv för kärleken. Endast på så vis kan hon ta sig tillbaka till sin värld.

Jag är mer förälskad i potentialen i idén som Fandom för till bordet än själva genomförandet. En av mina stora favoriter är ju metalitteratur: berättelser i berättelsen, och med min bakgrund i fanfiction är idén om att fastna i sin fandom väldigt fängslande. Det finns tillräckligt med saker som retar min aptit för konceptet: att historien hela tiden försöker hitta tillbaka till sitt ursprung, hur världen utvidgas och förändras och hur Violet sakta börjar ifrågasätta den berättelse hon har älskat så högst. Såsom det finns en tendens in fanfictionvärlden så visar sig Galgdansens värld vara mycket mörkare än originalet.

Med tanke på vilket unikt koncept Fandom är, så retar det mig nästan hur typisk ungdomsbok den är. Violet är inte underskön, men det är klart att vi ska förstå att hon är vacker. Det uppstår en kärlekstriangel, men som jag uppskattar för att det egentligen inte är en triangel. Violet är bara dragen till en snubbe för att det är så berättelsen ska gå till. Kanske är det en medveten blinkning till genren, då Day lyckas med att båda leva upp till den och armbåga den i revbenen på en och samma gång. Hon driver med genren på det sätt som bara någon som älskar den kan göra.

Jag har riktigt kul medan jag läser Fandom, men den lämnar inga större spår hos mig. Trevlig underhållning, helt enkelt.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.