Circe av Madeline Miller

Omslagsbild Circe

Författare: Madeline Miller
Förlag: Bloomsbury (2019)
Antal sidor: 352 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Solguden och den mäktiga titanen Helios får en dotter. Men Circe ser varken ut eller låter som gudomlighet, vilket gör att hennes släkt föraktar och avvisar henne. Ju mer isolerad hon blir, desto mer fascinerad blir hon av de dödliga. På så vis upptäcker hon kraft som är förbjuden gudarna: häxkonst. När kärlek driver henne till att kasta en mörk förbannelse, förvisar en vredgad Zeus henne till ön Aiaia. Där lär hon sig att bemästra sina ockulta krafter. Det finns fara i denna värld för ensam kvinna, och Circes oberoende väcker vrede hos både män och gudar. För att beskydda det som hon håller kärt, måste Circe besluta om hon hör till gudarna hon kommer ifrån eller de dödlig som hon har kommit att älska.

Madeline Miller har en fantastisk förmåga att ta de grekiska myterna, förhålla sig till dem på ett troget vis och ändå skapa något eget. Jag trodde inte jag skulle älska något hon skrivit lika mycket som The Song of Achilles, men Circe är förbannat nära. Vi möter Circe från hennes barndoms år, när hon är naiv över vad hon kan göra, och ser henne växa över tid till en mäktig kvinna. En kvinna som trasas sönder, som drivs till att ta hämnd på män, men som aldrig blir knäckt. Som aldrig går under. Vi får se de trasiga delarna, de läkande delarna och de fullfjädrade delarna. Vi möter henne när hon älskar, när hon förlorar, när hon är beslutsam.

Circe är en berättelse om familj, om de familjer vi väljer, om att finna sin plats i världen. Hon ifrågasätter vad det innebär att vara odödlig, att vara en nymf i en värld som behärskas av gudar, och vad det innebär att helt enkelt leva. Hennes resa är olikt något jag tidigare har läst.

Miller har ett vackert språk som får mig att fastna i Circes berättelse. Det känns som om jag är där, i det antika Grekland, vid hennes sida. En del av händelseförloppet. Som om nattluften på Aiaia berusar mig och jag känner marken under mina fötter. Det är ett karaktärsdrivet drama, det är Circes inre resa som driver händelseförloppet. Vi möter många kända figurer från mytologin, såsom Medea eller Odysseus, men det är Circe som står i centrum. Hon är den som uthärdar, som kämpar, som genomlider mer än vad hon borde.

Circe är en fantastisk roman. Har du inte läst något av Madeline Miller, är det hög tid att du gör det.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.