Morfin och andra noveller av Michail Bulgakov

Omslagsbild Morfin och andra noveller

Författare: Michail Bulgakov
Originaltitel:
Översättare: Lars Erik Blomqvist
Förlag: Modernista (2018)
Antal sidor: 366 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Morfin och andra noveller består av totalt tretton noveller. De första tio har en självbiografisk utgångspunkt utifrån Michail Bulgakovs tid som ung läkare ute på landsbygden. Det är också de novellerna som suger tag i mig, tar mig till en vintrig och isolerad plats där en ung läkare kämpar mot vidskeplighet och okunskap. Som försöker vara uppgiften mogen, att vara den som vet och kan, när han egentligen är nyutexaminerad och inte har upplevt många av situationerna han ställs inför utanför läroböckerna. Det är fascinerande och gripande tidsdokument om den epoken i Rysslands historia. Berättelserna är skrivna på ett rakare och mer realistiskt vis än det andra jag har läst av Bulgakov.

Dessa noveller följs av den tämligen menlösa En psalm. Det är en kort novell om vänskapen mellan en man och en ung pojke, om ensamhet och närhet. Den har Bulgakovs stilkännetecken, men är lite för kort för att lämna ett större avtryck.

Märklig är den långa novellen En hunds hjärta, där en forskare tar sig an en herrelös hund. Men inte utifrån några godhjärtade avsikter, utan med avsikten att experimentera på hunden. När han opererar in en mänsklig hypofys och testiklar i hunden får det oanade konsekvenser. Samtidigt som novellen är underhållande när professorns experiment går snett, så finns det ett stråk av allvar och kritik mot samhället i novellen som gör den än mer fascinerande.

De ödesdigra äggen fortsätter trenden med vetenskapsmän och deras experiment som går snett. Professor Persikov upptäcker av en slump livsstrålen, som har förmågan att accelerera förmågan till att skapa liv och exemplaren som föds blir större och mer aggressiva än tidigare. När alla höns dör ut i Sovjet tar regeringen över hans uppfinning, men en hopblandning leder till katastrofala följder. Detta är en briljant satir över Sovjet och ryska revolutionen, och första delen av novellen är oerhört rolig. Men framemot slutet blir det allt mörkare och jag tycker faktiskt det stundtals blir riktigt otäckt.

Morfin och andra noveller är en högkvalitativ novellsamling. Om du inte har läst något av Bulgakov, kanske det här vore en bra bok att börja med.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.