Female Erotic Photography av Reka Nyari

female erotic photographyBetyg: ☆☆☆☆
Författare: Reka Nyari
Förlag: La Femme Fatale (2011)
Antal sidor: 213 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus

Beskrivning

Female Erotic Photography är Reka Nyaris första monografi. Hon är en av nutidens mest välkända kvinnliga erotikfotografer. Från tidig ålder har hon varit dragen till erotik och den vuxna världens sexualitet. När hon började på konstskola föll det sig därför naturligt att kombinera sin fascination av köttet med sin besatthet av att skapa. I sina bilder berättar hon historier som stimulerar hjärnan, samtidigt som hennes behandling av svartvitt och färg är förbluffande.

Kommentarer

När det är bokreadags brukar jag köpa en del konst- och fotoböcker. I år hade jag inte tänkt göra det, men något med Reka Nyaris Female Erotic Photography fångad min uppmärksamhet. Det var inte omslaget, hade jag gått på fotografiet hade jag aldrig köpt boken. Det var när jag googlade hennes namn och hittade hennes portfolio, som jag fastnade för hennes sätt att bygga upp bilder.

Det är kvinnokroppen som står i centrum för boken. Kvinnlig sexualitet skildras på många olika sätt – dominerande, undergiven, oskuldsfull, hård. I de få bilder som finns på män tillåts inte de lika mycket variation, utan det är den traditionella aggressiva, manliga sexualiteten skildras, vilket känns lite trist.

Annars tycker jag att det är fascinerande hur hon bygger upp sina bilder, hur hon arbetar med ljus och skuggor, var hon väljer att lägga fokus. Mitt favoritfotografi i Female Erotic Photography är på ett naket bröst i duschen, där bröstvårtans rosa starkt kontrasterar den ljusa bakgrunden. Annars är jag väldigt förtjust i hennes Blacklight-serie, och mina favoritfotografier ur den förekommer även i denna bok.

Det är även kul att känna igen modeller på vissa bilder. Jag kom till ett par slående porträtt av en kvinna som jag tyckte att jag kände igen, men inte kunde det vara Fatima Siad? Det var det mycket riktigt.

Vad som drog ned betyget på Female Erotic Photography är att det förekommer en del bilder jag blir illa berörd av. Jag avskyr, rent ut sagt, bilder där en man tar stryptag på en kvinna och det fanns inte bara en, utan två i denna samling. Jag mådde nästan lite illa när jag såg dem. Andra bilder jag inte gillade var de som involverade två tjejer som kysstes på ett överdrivet, pornografiskt sätt. Jag är trött på att min sexualitet hypersexualiseras och blir till ett objekt för den manliga blicken.

Annars är Female Erotic Photography en väldigt vacker fotobok och en snygg sammanställning av en skicklig fotografs arbete.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Female Erotic Photography av Reka Nyari

  1. Pingback: Månadsrapport: Februari 2014 » C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.