Flodskörden av Simon Stålenhag

Författare: Simon Stålenhag
Illustratör: Simon Stålenhag
Förlag: Fria Ligan (2016)
Antal sidor: 129 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack så mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Numera är Slingan nedlagd, vilket har fått livet att återgå till det normala. Men det förflutna låter sig inte glömmas så lätt. Landskapet översvämmas plötsligt av mörkt vatten som väller ut ur den underjordiska anläggningen. Genom klassrum och på skolgårdar sprids rykten om översvämningen och hur den har fört något med sig. Något mörkt.

Jag hade missat att Flodskörden var en direkt uppföljare till Ur varselklotet, vilket gjorde att jag läste dem i oordning och därmed förmodligen gick miste om något. Troligen hade jag gillat Flodskörden mer om jag läst den sist, då jag hade förstått den bäst. Som det var upplevde jag det som ett intressant nedslag i en barndom som är som så många andra, men där oförklarliga händelser ständigt sker. Där övergivna robotar återfinns i det grå 90-talets landskap, där industrierna flyr småstäderna och leder till hög arbetslöshet. Där dinosaurier dyker upp i det vardagliga, där huvudpersonen brottas med allt som en ung person gör när den växer upp. Och just den här blandningen av det vardagliga och det mystiska gör Simon Stålenhag så himla bra.

Vad ska jag sedan säga om konsten i Flodskörden? Även i denna bok sker berättandet i växelverkan mellan text och bild, även om det inte är lika tydligt kopplat som i Passagen. Färgerna är inledningsvis dämpade, men blir klarare fram emot slutet. Detaljrikedomen är stor, allt från dinosauriernas fjäderdräkter till de märkliga vagabondernas kostymer. Mitt i det realistiskt målade landskapet dyker det upp fantasieggande robotar, ofta övergivna av sina skapare och vilsna utan syfte. Det finns en melankoli i bild och text som jag tycker är tilltalande.

Även om jag inte blir lika förtjust i Flodskörden som Passagen, så tycker jag mycket om denna lågmälda, fantasieggande barndomsskildring.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Flodskörden av Simon Stålenhag

  1. Måste läsa mer av honom! Passagen var ju underbar 🙂

  2. Pingback: Ur varselklotet av Simon Stålenhag - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Månadsrapport: April 2018 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  4. Pingback: Labyrinten av Simon Stålenhag - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.