Flykten från läger 14 av Blaine Harden

flykten från läger 14

Författare: Blaine Harden
Originaltitel: Escape from Camp 14
Översättning: Tomas Håkansson
Förlag: Pocketförlaget (2013)
Antal sidor: 243 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Shin Dong-hyuk föddes i lägret 1982 och kände inte till något annat än den värld som fanns innanför det elektriska taggtrådsstängslet. Han föddes inspärrad och under de första tjugo åren av sitt liv svälte han, torterades och underkastades alla koncentrationslägrets fasor tills den dag han lyckades fly och fann en helt okänd värld utanför taggtråden. (Ur baksidetexten.)

En av de första sakerna en bör vara medveten om innan en ger sig i kast med Flykten från läger 14 är att Shin Dong-hyuk inte är en pålitlig berättare. Redan i denna reportagebok kommer det fram att han ljuger eller brer på sanningen en aning. Efter dess publikation har det kommit fram ytterligare uppgifter, som att han inte levde hela sitt liv i läger 14 som han påstått utan spenderade ett antal år i ett annat läger som han lyckades rymma ifrån två gånger. Så han var inte helt naiv till världen utanför murarna som det ges sken av i Flykten från läger 14.

Gör detta Flykten från läger 14 till en mindre viktig bok? Det gör det till en bok att förhålla sig kritisk till och inte svälja allt som Shin avslöjar med hull och hår. Men mycket av hans berättelse bestyrks av andra vittnesuppgifter, främst från tidigare lägervakter som har hoppat av, om de fruktansvärda förhållanden som råder i Nordkoreas arbetsläger.

”Fruktansvärd” känns som ett futtigt ord för att beskriva den verklighet som skildras i Flykten från läger 14. I detta läger har inte människoliv särskilt mycket värde. Kärlek och vänskap är okända känslor i en kultur som präglas av angiveri och driv att förbättra sitt eget liv, i den lilla mån det går, till varje pris. Tortyr och offentliga avrättningar är vardagsmat. Vakterna kan ta sig vilka friheter de behagar. Stundtals är det mycket svårt att värja sig inför Flykten från läger 14 och den kommer dröja sig kvar hos mig.

Blaine Harden är en journalist som har skrivit mycket om Nordkorea tidigare. Emellan Shins vittnesmål blandar han allmänna fakta om Nordkorea. Det handlar om att alla i landet, inklusive de rikaste, i stort sett går hungriga därför att landet aldrig har lyckats bygga upp sitt jordbruk och har varit beroende av andra länders hjälp. Det är lärorikt och ger en intressant inblick i ett land jag inte kände till särskilt väl innan jag läste denna bok. Samtidigt kan jag känna att det stundtals blir väl övertydligt.

Flykten från läger 14 bör tas med en nypa salt, men det är samtidigt en läsvärd och angelägen bok.

betyg3

Andra som har bloggat om Flykten från läger 14

Alla dessa funderingar; Barnens bokbloggBokhyllanBoklysten; ChogolingLottens bokblogg; Påhittade nöjen

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Flykten från läger 14 av Blaine Harden

  1. Lena skriver:

    Den här låter intressant.

  2. Pingback: Månadsrapport: November 2015 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.