Författaren i familjen av Grégoire Delacourt

Författare: Grégoire Delacourt
Originaltitel: L'Écrivain de la famille
Översättare: Sofia Strängberg
Förlag: Sekwa förlag (2015)
Antal sidor: 246 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Vid sju års ålder skriver Édouard sin första dikt. Den består av tre rader och får hans föräldrar att jublande utnämna honom till författaren i familjen. Genom åren försöker han återskapa det ögonblicket av kärlek och beundran som denna första dikt framkallade, men lyckas inte riktigt. Trots framgångar i reklamvärlden fortsätter han att känna sig misslyckad, och ser maktlös på när hans familj bit för bit faller samman. Kan han till sist hitta orden och skriva berättelsen som kan läka honom själv och dem han älskar?

Författaren i familjen är en undanglidande bok. En bok som är trevlig för stunden, men som snabbt bleknar bort i minnet. Nog för att Grégoire Delacourt skriver trevligt, men det räcker liksom inte till. Berättelsen om Édouard är en gammal historia, som vi har läst förr. En man som glider omkring, buren av andras förväntningar, och låter sig föras hit och dit, och sedan blir förvirrad över att livet inte blir som han har tänkt sig det. Han låter i högsta grad livet välja åt honom, vilket gör att han inte förmår bygga upp en relation till varken sin fru eller barn. Jag har ofta svårt att känna sympati för den här typen av karaktärer, som inte verkar inse att som en bäddar får en ligga.

Tempot i Författaren i familjen är till att börja med långsamt och eftertänksamt. Vi följer Édouard från denna första dikt, upp i vuxen ålder till ett misslyckat äktenskap och skröpliga föräldrar. Fram emot slutet rusar boken iväg, vilket känns som ett tvärt kast gentemot inledningen.

Författaren i familjen är en småtrevlig bok som inte kommer lämna några bestående intryck.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Författaren i familjen av Grégoire Delacourt

  1. Pingback: Månadsrapport: Oktober 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.