Från A till Ö: Bokstaven M

I denna omgång välkomnar vi den mest skrämmande bok jag har läst, ett par ungdomsfavoriter, en nobelpristagare i litteratur och en bok av den främsta deckardrottningen i mitt tycke.

Monster Love av Carol Topolski
Det här är en av de mest skrämmande böcker jag någonsin läst och jag hade en aversion mot ordet ”cage” i veckor efteråt. Sherilyn och Brendan är två väldigt udda människor som inte riktigt passar in i omgivningen, men när de träffas inser de att de är själsfränder. Särskilt med tanke på att ingen av dem vill ha barn. Men deras perfekta liv förbytts när Sherilyn upptäcker att hon är gravid. Utåt sätt verkar de normala. Kanske något kalla och distanserade från sin dotter. Men bakom lyckta dörrar är allting långt ifrån normalt.
Titeln Monster Love syftar på att Sherilyn och Brendan inte är de sundaste av människor och älskar varandra på ett sätt som konsummerar dem och lämnar dem oförmögna att känna kärlek till någon annan, även till deras barn.

Momo, eller kampen om tiden av Michael Ende
En av mina klasskamrater gav mig den här i födelsedagspresent till mig när jag var tio eller elva. Jag står i tacksamhetsskuld till henne. Boken handlar om Momo, som har den underliga förmågan att verkligen lyssna. Hon blir snart varse om att någon stjäl tid av människorna. Jag minns att jag tyckte den var förtrollande och det känns som om det borde bli dags för en omläsning (kanske en utmaning för 2013? ”13 böcker att läsa om”).

The Mysterious Mr Quin av Agatha Christie
Detta är en av Christies fristående romaner. Hon ville skriva något i relation till Harlekinaden och då föddes denna bok med övernaturliga teman. Mr Satterthwaite råkar alltid befinna sig på plats när det sker något mystiskt och Mr Quin dyker alltid upp och hjälper honom lösa gåtan. Mycket spännande och jag blev så oerhört nyfiken på den där Mr Quin. Min favorit av Christies böcker.

Möss och människor av John Steinbeck
Vi tvingades läsa den här när vi gick i åttan, men jag var en av de få som genuint tycker om den. Jag blev förälskad i Steinbecks språk tack vare den här boken och läste ett flertal av hans böcker efteråt. Det känns som om det är dags för en omläsning och för dig som inte har läst den så är den väl rekommenderad.

Midnattsstriden av Wolf Ryp
Ytterligare en av mina favoriter som barn. Tredje inlägget eller så den här veckan där jag skriver så, men jag är visst inne på en nostalgitripp. Det är den sista av tre böcker i en serie om Kendra, som hemsöks av den undersköne men ondskefull Revell. Jag måste erkänna att jag blev smått förälskad i tanken på en gammal herrgård mitt i Manhattan. I yngre tonåren upplevde jag den som väldigt spännande och lite småläskig.

 

Har du läst någon av dessa fem? Om inte, är det någon du blir sugen på att läsa?

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Från A till Ö: Bokstaven M

  1. Möss och människor har jag läst (tror det var under gymnasiet?) och sett som film, och gillade den. Jag har inte läst nåt mer av författaren och det borde man kanske göra.
    Mommo, eller kampen om tiden har jag inte läst, men sett som teater.

    Sv: Det låter trångt, men härligt 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.