Fyren mellan haven av M. L. Stedman

Författare: M. L. Stedman
Originaltitel: The Light Between Oceans
Översättare: Katarina Falk
Förlag: Massolit Förlag (2014)
Antal sidor: 378 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Tom Sherbourne har överlevt västfronten, men känner sig skakad i sina grundvalar. Han söker sig till det ensliga livet som fyrvaktare och hamnar så småningom på Janus Rock, en ensligt belägen ö nästan en halv dagsresa från kusten. När han möter den unga Isabel och de gifter sig tror han att han kanske kan få ro från demonerna. Några år senare driver en båt i land med en död man och ett levande spädbarn i. Tom vill genast rapportera det till myndigheterna, men Isabel, som genomlidit tre missfall, ser barnet som en gåva direkt från Gud. De tar hand om den lilla flickan och låter alla tro att det är deras eget barn. När de återvänder till fastlandet några år senare upptäcker de att deras stora lycka har slagit en annan människas liv i spillror.

M. L. Stedmans debutroman Fyren mellan haven kan väl knappast någon ha missat. Särskilt inte nu när den har blivit storfilm med Alicia Vikander och Michael Fassbender i huvudrollerna. Jag har länge tänkt att jag ska läsa den. Nu fick jag låna den av min syster så att jag till sist skulle få ändan ur och fick en riktigt bra läsupplevelse på köpet.

Fyren mellan haven är till största delen en stillsam bok. Det händer inte så mycket under större delen av bokens lopp, utan det är karaktärernas känsloliv som driver berättelsen framåt. Vad de kämpar med, hur deras handlingar påverkar andra, vad som är det rätta att göra. Trots att jag inte är så barnkär så fängslas jag av Isabels smärta och hennes längtan, och förstår hur den kan driva henne att göra som hon gör. Toms plikttrogenhet och de ärr han bär från kriget är riktigt gripande det med.

När allting avslöjas smäller dock till i Fyren mellan haven. Här hade det lätt kunnat övergå i sentimentalt melodrama, men Stedman är redan i sin debut i besittning av en finkänslig penna. Hon målar finstämt upp bokens dilemman, utan att riktigt ta ställning för vad som är rätt och fel. Ibland går det helt enkelt inte att avgöra. Det är den här sortens bok som jag verkligen tycker om, som utforskar gråzonerna för mänskligt beteende utan att gå till överdrifter.

Berättelsen om Isabel och Tom Sherbourne kommer leva kvar hos mig länge. Fyren mellan haven är en riktigt bra bok och jag blir nog tvungen att köpa ett eget ex.

Andra bokbloggare om Fyren mellan haven

hyllan; Lottens bokblogg; Västmanländskans bokblogg; Beas bokhylla; Bokblomma; Boktanken; Läsfåtöljens bokblogg; Mest Lenas godsaker

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Fyren mellan haven av M. L. Stedman

 1. Monika skriver:

  Jaha ja, ja det låter ju väldigt bra. Nu blir jag så där vankelmodig igen 🙂

 2. Lion´s Library skriver:

  Den här är jag så velig inför, ska man eller ska man inte läsa 🙂

 3. Tror egentligen inte att det här är en bok för mig, men nu blir jag ju sugen…

 4. Gabriella skriver:

  Köpte den här på bokrean och har varit sugen på den ett tag. Och eftersom jag läste din recension igår och sedan läste ut en bok på kvällen, blev det av bara farten denna bok som följde med till frukostbordet i morse. 🙂 Har än så länge läst alldeles för lite för att uttala mig om den.

 5. Pingback: Kaosutmaning 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

 6. Pingback: Månadsrapport: Juni 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.